Hoe onbeperkt is dat `onbeperkt’ van T-Mobile?

27/05
2016
T-Mobile komt met een nieuwe databundel, die in combinatie met een smartphone of tablet onbeperkte data biedt, meldde Tweakers gisteren. Ja, haha quote quote onbeperkt: Tetheren is toegestaan, maar met een maximum van 20GB per maand. Zo lust ik er nog wel eentje, onbeperkt spareribs maar als je veel eet dan krijg je er maar 20.

Allereerst dan maar even het juridische bezwaar. We hebben in Nederland een strenge wet over netneutraliteit. Art. 7.4a Telecomwet verbiedt het belemmeren of vertragen van diensten of toepassingen op internet (en dus ook de internettoegang zelf) behalve in een paar specifieke uitzonderingen zoals het bestrijden van veiligheidsrisico’s of het blokkeren van spam.

“We willen onbeperkt aanbieden maar niet als mensen dan héél veel gaan slurpen” staat niet in de uitzonderingenlijst. Wat er wél staat, lijkt er een beetje op maar net niet helemaal:

om de gevolgen van congestie te beperken, waarbij gelijke soorten verkeer gelijk worden behandeld;

Je mag mensen afknijpen als het netwerk druk belast is. Logisch, want anders stort de boel in. Maar dit is bedoeld voor concreet handelen in een congestie-situatie, niet om preventief caps te introduceren. En een onderscheid tussen tethered verkeer van een laptop en verkeer vanaf de telefoon of tablet zelf, dat zie ik niet als “ongelijk soort verkeer” in de zin van dit artikel. “Gelijke soorten verkeer” gaat over bijvoorbeeld dat je bij iedereen dan de livestreams afknijpt of Skype maar even blokkeert (in tegenstelling tot alleen bij de basic-abonnees en niet bij de premium-klanten.) Dus nee, dit is in strijd met netneutraliteit.

Ten tweede moet het wat mij betreft écht eens afgelopen zijn met bedrijven die dingen onbeperkt noemen terwijl dat ze niet zijn. Het is gewoon een misleidende handelspraktijk, je geeft een vals voorwendsel over een essentiële kwaliteit van de dienst, namelijk de limiet die erop zit. En nee, die neem je niet weg door in de kleine lettertjes datacaps te noemen. Oneerlijkheid corrigeer je niet met een sterretje.

Natuurlijk, T-Mobile zegt in haar reclame overal netjes dat het voor je telefoon is: “Stel je voor dat je jouw mobiele telefoon buiten net zo kan gebruiken zoals thuis”, “Onbeperkt internet op je smartphone in NL” en dergelijke. Leuk, maar dat maakt niet uit als je vervolgens zegt dat je bij “ongewoon gebruik” gaat onderzoeken en afknijpen. Internettoegang mag niet worden beperkt afhankelijk van of je met een telefoon dan wel een laptop internet op gaat.

T-Mobile noemt dat overigens “misbruik”:

Als we vermoeden dat je misbruik maakt van de bundel, bijvoorbeeld door gebruik als vaste lijn, dan nemen we contact op.

Maar “misbruik” is geen grond uit de wetgeving over netneutraliteit. Wat in de wet staat, is “integriteit en de veiligheid van het netwerk”. Die komt in gevaar als mensen bijvoorbeeld malware verspreiden, dan mag je ze in een sandbox stoppen. Maar de integriteit van het netwerk komt niet in gevaar omdat mensen de hele dag zitten te slurpen.

Dus nee, ik zie niet hoe dit legaal kan zijn. Maar ja, wie ben ik.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: vrijdag 27 mei 2016, 08:05
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry