Rfv: plattelandsgemeenten tegemoet komen

28/04
2016
DEN HAAG (EZPress) - De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) adviseert minister Plasterk om vast te houden aan de voorgenomen herverdeling van het Gemeentefondscluster Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Stadsvernieuwing ten gunste van kleine gemeenten.

De Rfv sluit daarmee aan bij de conclusie van onderzoekers van AEF dat gemeenten met een groot buitengebied veel geld uitgeven aan het maken van bestemmingsplannen en daarvoor op dit moment relatief te weinig geld krijgen.

Advies Rfv

In zijn advies van 25 april schrijft de Rfv dat `in elk geval tegemoet moet worden gekomen aan de kosten die vooral kleine en uitgestrekte gemeenten hebben.`

De Rfv is minder uitgesproken over kostenontwikkeling binnen de onderdelen Gebiedsontwikkeling en Wonen. Het blijkt lastig om geconstateerde verschillen in uitgaven eenduidig te interpreteren. Na verloop van tijd zal duidelijk worden hoe de uitgaven zich ontwikkelen. Volgens de Rfv is er geen aanleiding om nu af te zien van de herverdeling ten gunste van de plattelandsgemeenten.

VNG-reactie

Minister Plasterk (BZK) heeft ook de VNG om advies gevraagd over de voorgenomen herverdeling. Het VNG-bestuur bespreekt dit naar verwachting op 19 mei.

De commissie Financiën heeft zich er al wel over gebogen en stelt vast dat voldoende is aangetoond dat er bij een verdeling op basis van werkelijke kosten meer geld naar de plattelandsgemeenten moet. Dat is in lijn met het advies van de Rfv.

De commissie constateert verder dat er nog vragen leven bij de uitgaven voor Gebiedsontwikkeling. Deze moeten opnieuw worden bekeken in relatie tot uitgaven binnen aanpalende taakvelden. Het resultaat van het aanvullend onderzoek kan dan worden verwerkt in de meicirculaire 2017.

Verantwoordelijkheid Rijk

De verdeling van het Gemeentefonds is uitdrukkelijk een verantwoordelijkheid van het Rijk en niet van de VNG. Voordeel voor een deel van de leden betekent immers automatisch dat een andere groep leden nadeel ondervindt. De VNG kijkt daarom alleen naar de principes achter de verdeling, zoals of een verdeling aansluit bij de werkelijke kosten.

Overgangsregeling van toepassing

Bij de voorgenomen herverdeling ten gunste van de plattelandsgemeenten is de bestaande overgangsregeling van toepassing. Dat betekent dat nadeelgemeenten maximaal € 15 euro per inwoner per jaar nadeel hebben. Ook voor voordeelgemeenten kan het daardoor een aantal jaren duren voordat zij het volledige bedrag volgens de nieuwe herverdeling krijgen.

//Einde bericht

Bron: VNG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 28 april 2016, 12:35
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry