Universiteit heeft twee medewerkers voorgedragen voor een lintje

26/04
2016
Prof. dr. Berend Olivier – Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Deze hoge onderscheiding voor bioloog en gedragsfarmacoloog Berend Olivier is hem toegekend voor zijn uitzonderijk grote en veelzijdige verdiensten als onderzoeker op het gebied van neurologische en psychiatrische aandoeningen en de ontwikkeling van geneesmiddelen hiervoor. Zijn internationale erkenning blijkt onder meer uit zijn benoeming tot adjunct hoogleraar in de preklinische psychiatrie aan de Yale University in Amerika en zijn benoeming door de American Psychiatric Association tot Distinguished Affiliate Member van de Division of Psychopharmacology and Drug Abuse.

De emeritus hoogleraar Olivier werd in 1992 aan de Universiteit Utrecht benoemd tot parttime hoogleraar Farmacotherapie. Vanaf 2001 tot 2014 was Olivier fulltime hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij begeleidde ruim 35 promovendi en publiceerde meer dan 500 wetenschappelijke artikelen. Daarnaast was hij zes jaar directeur van het Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences. Lees ook het uitgebreide bericht

Dr. Leo van Leengoed – Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Van Leengoed was gedurende 38 jaar – tot najaar 2015 – werkzaam bij het departement Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde, de laatste tijd als universitair hoofddocent. In zijn onderzoek concentreerde hij zich vooral op ziekteprocessen bij varkens. Hij stond aan de wieg van het One Health-onderzoek, een belangrijk thema binnen het Life Science-onderzoek van de Universiteit Utrecht. Hij werkte dit thema uit met zijn onderzoek naar een bacteriële infectie die bij mens en dier, met name bij baby’s en biggen, ernstige diarree veroorzaakt.

Zijn wetenschappelijke inzichten deelde Van Leengoed met zijn studenten en met de varkenshouderij-sector. Het thema ‘dierenwelzijn’ had steeds zijn bijzondere aandacht. Buiten Nederland heeft Van Leengoed zich sterk gemaakt voor onderwijs op gebied van de varkenshouderij in ontwikkelingslanden, onder meer als ‘visiting professor’ aan de Universiteit van Harare in Zimbabwe en als buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika. Dat zijn betrokkenheid bij de samenleving in Zimbabwe verder reikt dan alleen de veehouderij, blijkt uit de door hem opgerichte stichting Child Future Africa, die werkt aan een toekomstperspectief voor weeskinderen in die regio. Ook met zijn bestuurslidmaatschap van de Kiwanis Club Roosendaal zet Van Leengoed zich in voor het welzijn van kinderen over de hele wereld.

Datum: dinsdag 26 april 2016, 12:00
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Harare, Noord-Brabant, Pretoria, Roosendaal, Utrecht, Zimbabwe, Zuid-Afrika

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry