Klonterende eiwitten schakelen kankerremmend netwerk uit

15/03
2016
Kanker kan ontstaan door mutaties in genen die de aanmaak van nieuwe cellen reguleren. De aanmaak van nieuwe cellen wordt zorgvuldig gestimuleerd of geremd door een netwerk van eiwitten. Tot nu toe werd aangenomen dat één van die genmutaties het tumorremmende Axin-eiwit uitschakelt. De Utrechtse onderzoekers laten echter zien dat door de genmutatie het Axin-eiwit van vorm verandert en kleine klontjes vormt. “We zagen bovendien dat deze klontjes met hun lange, uitstekende tentakels, andere tumorremmende eiwitten vangen en zo uitschakelen”, vertelt biomoleculair chemicus Stefan Rüdiger van de Universiteit Utrecht. “Zo wordt door een enkele mutatie een hele groep remmende eiwitten uitgeschakeld.

Mogelijke medicijnen

Mogelijke medicijnen De onderzoekers konden het klonteren voorkomen door een tweede genmutatie aan te brengen. Hierdoor werd bovendien de tumorremmende werking van het Axin-eiwit hersteld. “Deze aanpak biedt wellicht perspectief op het behandelen van bepaalde kankersoorten met medicijnen die het klonteren van eiwitten tegengaan”, zegt celbiologe Madelon Maurice van het UMC Utrecht. “We kennen het klonteren al van andere ziekten, waaronder Alzheimer en de gekkekoeienziekte (BSE). Wij verwachten dat onze bevindingen zullen bijdragen aan een meer algemeen inzicht in hoe eiwitaggregaten het cellulaire gedrag veranderen, dat nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek naar medicijnen biedt.”

High Potential Grant

Madelon Maurice en Stefan Rüdiger ontvingen in 2006 een Utrecht University High Potential Grant om deze onderzoekslijn te ontwikkelen. Met het High Potential programma wil de Universiteit Utrecht een impuls geven aan versterking en vernieuwing van excellent onderzoek.

Publicatie

Axin cancer mutants form nanoaggregates to rewire the Wnt signaling network, Nature Structural and Molecular Biology, doi:10.1038/nsmb.3191. Vanuit de Universiteit Utrecht zijn betrokken: Tobias Madl, Teck Yew Low, Albert Heck, Rolf Boelens en Stefan Rüdiger. Vanuit het UMC Utrecht: Zeinab Anvarian, Eline van Kappel, Maureen Spit, Ingrid Jordens, Revina van Scherpenzeel, Ineke Kuper en Madelon Maurice.

Datum: dinsdag 15 maart 2016, 17:34
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Gelderland, Scherpenzeel, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry