Klonterende eiwitten verstoren kankerremmend netwerk

15/03
2016
In vrijwel alle weefsels ontstaan voortdurend nieuwe jonge cellen om verlies van cellen door slijtage of beschadiging aan te vullen. Een netwerk van eiwitten reguleert dit proces nauwkeurig. Deze bepalen of de aanmaak van cellen gestimuleerd of geremd moet worden.

Mutaties in genen die de aanmaak van cellen reguleren veroorzaken kanker. Tot nu toe werd aangenomen dat deze mutaties het zogenaamde tumorremmende Axin-eiwit uitschakelen, zodat deze zijn werk niet meer kan doen en een tumor kan ontstaan. De Utrechtse onderzoekers laten echter zien dat het eiwit van vorm verandert en kleine klontjes vormt. “We zagen dat deze klontjes met hun lange uitstekende tentakels andere tumorremmende eiwitten vangen en zo uitschakelen”, zegt Stefan Rüdiger, chemicus aan de Universiteit Utrecht. “Zo wordt met een enkele mutatie een hele groep remmende eiwitten uitgeschakeld.”

Mogelijke medicijnen

De onderzoekers konden het klonteren voorkomen door een tweede mutatie aan te brengen. Hierdoor werd bovendien de tumorremmende werking van het Axin-eiwit weer hersteld. “Dit biedt wellicht mogelijkheden voor behandeling van bepaalde kankersoorten met medicijnen die het klonteren van eiwitten tegengaan”, zegt Madelon Maurice, celbioloog bij het UMC Utrecht. “We kennen het klonteren vooral van ziekten waar deze klontjes een toxische werking hebben, bijvoorbeeld bij Alzheimer en gekkekoeienziekte. Wellicht kan ons onderzoek ook bij deze ziekten tot nieuwe inzichten leiden.”

High Potential Grant

Madelon Maurice en Stefan Rüdiger ontvingen in 2006 een Utrecht University High Potential Grant om deze onderzoekslijn te ontwikkelen. Met het High Potential programma wil de Universiteit Utrecht een impuls geven aan versterking en vernieuwing van excellent onderzoek.

Publicatie

Axin cancer mutants form nanoaggregates to rewire the Wnt signaling network, Nature Structural and Molecular Biology, doi:10.1038/nsmb.3191. Vanuit de Universiteit Utrecht zijn betrokken: Tobias Madl, Teck Yew Low, Albert Heck, Rolf Boelens en Stefan Rüdiger. Vanuit het UMC Utrecht: Zeinab Anvarian, Eline van Kappel, Maureen Spit, Ingrid Jordens, Revina van Scherpenzeel, Ineke Kuper en Madelon Maurice.

Life Sciences

Dit onderzoek sluit nauw aan bij het strategische onderzoeksthema Life Sciences van de Universiteit Utrecht, onder het subthema Cancer. Dit subthema richt zich op het moleculair onderzoek naar kanker, de rol van kankerstamcellen in de ontwikkeling van tumoren en de gepersonaliseerde behandeling van kanker.

Datum: dinsdag 15 maart 2016, 11:21
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Gelderland, Leiden, Scherpenzeel, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry