Belastingdienst krijgt gegevens honderden zwartspaarders

31/10
2009
Staatssecretaris De Jager van Financiën schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat opsporingsorganisatie FIOD-ECD en de Belastingdienst via een tipgever de gegevens van enkele honderden Nederlandse zwartspaarders bij verschillende banken in Europa heeft bemachtigd. De informatie bevat onder andere de namen, woonplaatsen, rekeningnummers en telefoonnummers van de rekeninghouders.

Staatssecretaris De Jager van Financiën is blij dat met deze informatie de fiscus een grote slag kan slaan in de aanpak van zwartspaarders. Hij heeft de Belastingdienst inmiddels opdracht gegeven de betrokken belastingplichtigen om tekst en uitleg te vragen. De verwachting is dat in veel gevallen een forse boete en naheffing het resultaat zal zijn. “Het gaat hier om een groep belastingplichtigen die willens en wetens jarenlang met grote sommen geld de belasting heeft ontdoken.�, aldus De Jager.

Uit analyse van het eerste deel van de informatie blijkt dat het gaat om rekeninghouders die gemiddeld enkele honderdduizenden euro's per rekening buiten het bereik van de fiscus hebben gehouden. In sommige gevallen is er sprake van uitschieters tot tientallen miljoenen euro’s per persoon. De eerste belastingplichtigen hebben al een brief ontvangen waarin de Belastingdienst hen om opheldering vraagt.

Voor de overgedragen informatie wordt tipgeld betaald. Dit wordt echter slechts betaald naar het succes wat de fiscus heeft bij de daadwerkelijke invordering. De uiteindelijke hoogte van het bedrag is afhankelijk van de kwaliteit van de gegevens en van de belastingopbrengst. Het bedrag is gemaximeerd en kan oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s. De reeds bestaande tipgeversregeling is in verband met de bijzondere omvang van de informatie verruimd en geactualiseerd. Ter bescherming van de tipgever worden naam en nationaliteit niet bekend gemaakt.

De inkeerregeling blijkt steeds succesvoller te zijn: sinds het begin van dit jaar hebben meer dan 3000 mensen gebruik gemaakt van de inkeerregeling. Zij gaven aan in totaal ruim € 680 miljoen aan vermogen op buitenlandse rekeningen te hebben staan. Door gebruik te maken van de inkeerregeling voorkomen zij in principe een boete en strafrechtelijke vervolging. Per 1 januari 2010 wordt de inkeerregeling versoberd. Dan is er over het vermogen dat langer dan twee jaar buiten het zicht van de fiscus is gehouden 15 % boete verschuldigd. Belastingplichtigen die geen gebruik maken van de inkeerregeling, riskeren een boete van maximaal 300 %.

Meer informatie

Belastingdienst krijgt gegevens buitenlandse rekeninghouders van tipgever Kamerbrief | 30-10-2009 | Uitvoering

Datum: zaterdag 31 oktober 2009, 07:06
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry