LVNL ontwikkelt Go-Around Detection System

03/03
2016
SCHIPHOL - Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) meldt dat het in het verkeersleidingssysteem een Go-Around Detection System heeft ingebouwd. Dit betekent dat er een geluidssignaal hoorbaar is op het moment dat een vliegtuig een go-around (doorstart) op Schiphol maakt. Bovendien wordt er op hetzelfde moment een waarschuwing op het radarscherm getoond. Hierdoor neemt de kans op het ontstaan van een onveilige situatie af.

Een doorstart is een standaard procedure en komt ongeveer 350 keer per jaar voor. Jaarlijks zijn er 230.000 landingen op Schiphol. Een doorstart kan onder andere worden veroorzaakt door bijzondere weersomstandigheden, technische omstandigheden of een situatie waarbij de landingsbaan nog niet vrij is. Een andere oorzaak kan zijn dat het cabinepersoneel nog niet klaar is voor de landing, omdat nog niet alle voorbereidingen voor de landing zijn getroffen.

Door het nieuwe systeem wordt de luchtverkeersleider dankzij het geluidssignaal en de waarschuwing op het radarscherm extra geattendeerd op het moment dat een vliegtuig een doorstart maakt. In het verleden heeft een luchtverkeersleider gezien dat het vliegtuig de baan raakte, maar toch een doorstart maakte. Volgens LVNL heeft dit tot risicovolle situaties geleid.

Omdat Schiphol meerdere start- en landingsbanen heeft die afhankelijk van de windrichtingen tegelijkertijd kunnen worden ingezet, kan het vliegverkeer elkaar in de lucht kruisen. Een doorstart is nooit gepland, waardoor het vliegverkeer elkaar onverwacht kan kruisen. Goed overzicht op de situatie is daarom erg belangrijk.

Door het Go-Around Detection System krijgt de luchtverkeersleider een signaal dat een vliegtuig een doorstart maakt. Hierdoor wordt zeker gesteld dat de luchtverkeersleider de doorstart opmerkt en zo nodig actie kan ondernemen`, zegt Robert van Diemen, directeur Operations, Luchtverkeersleiding Nederland.

Het systeem is door LVNL ontwikkeld en is uitgebreid getest en geƫvalueerd. Daarnaast hebben de luchtverkeersleiders die werkzaam zijn in de toren een training over het nieuwe systeem gevolgd. Het Go-Around Detection System is gefinancierd door Knowledge & Development Centre Mainport Schiphol. Het vooronderzoek is onder andere uitgevoerd door NLR.

Het nieuws over het Go-Around Detection System komt een dag nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een groot onderzoek naar de veiligheid op Schiphol aankondigde naar aanleiding van een aantal bijna-botsingen op de luchthaven.

Tags:

lvnl

schiphol

Lees ook:

Schiphol: onderzoek veiligheid goede zaak

Datum: donderdag 3 maart 2016, 11:14
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Diemen, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry