`B-21` wordt nieuwe Amerikaanse bommenwerper

27/02
2016
ORLANDO - De nieuwe bommenwerper die Northrop Grumman in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie ontwikkelt wordt de B-21. Voor die typeaanduiding is gekozen omdat het toestel de eerste nieuwe bommenwerper van de 21ste eeuw is, meldde secretary Deborah Lee James van de U.S. Air Force deze week in Orlando.

Een afbeelding van hoe de Long Range Strike Bomber (LRS-B) eruit komt te zien werde eveneens onthuld door James. Het gaat om een zogeheten initial design concept. Het stealth-toestel toont sterke gelijkenissen met de bestaande B-2.

Traditiegetrouw krijgen militaire vliegtuigen ook een naam, zoals de B-52 Superfortress, F-16 Fighting Falcon en F-35 Lightning II. De B-21 heeft nog geen naam; James heeft luchtmachters gevraagd om te komen met suggesties.

Eind oktober besloot het Amerikaanse ministerie van Defensie in zee te gaan met Northrop Grumman voor de levering van tot wel honderd bommenwerpers voor langeafstandsvluchten. De keuze voor Northrop Grumman was opvallend; veel experts rekenden erop dat zwaargewicht Boeing in samenwerking met partner Lockheed Martin de aanbesteding zou winnen.

Boeing liet begin november weten van plan te zijn bezwaar te maken. Volgens de fabrikant heeft de Amerikaanse luchtmacht een `onherstelbaar gebrekkig keuzeproces` gevolgd. Vrijdag lieten Boeing en Lockheed Martin echter af te zien van verdere acties, hoewel de bedrijven nog wel achter hun eerdere bezwaren zeggen te staan.

Tags:

u.s. air force

b-21

Datum: zaterdag 27 februari 2016, 22:34
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Orlando, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry