VEH: saneringsverplichting asbest onuitvoerbaar

22/02
2016
AMERSFOORT (EZPress) - Woningbezitters die hun daken van de overheid asbestvrij moeten maken, lopen tegen te veel problemen op. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu moet volgens Vereniging Eigen Huis eerst met een uitvoeringsplan komen.

Voor 2024 moeten van de overheid alle asbesthoudende daken op gebouwen worden gesaneerd. Daaronder vallen ruim 120.000 woningen.

Volgens Vereniging Eigen Huis lopen woningbezitters die aan deze verplichting willen voldoen tegen veel problemen op. Bij rijtjeswoningen is eventueel asbest in het dak van het gehele blok gebruikt. Bewoners kunnen dan alleen collectief het dak laten saneren. Als een bewoner om financiële redenen dwars ligt, gaat het project vaak niet door. De sanering van een gemiddeld dak kost al snel € 10.000.

Onlangs introduceerde het Rijk een subsidieregering voor asbestsanering. Maar de toegekende € 4,50 per vierkante meter is volgens Vereniging Eigen Huis gezien de hoge kosten slechts van symbolische waarde.

Steunpunten

Vereniging Eigen Huis pleit voor meer praktische, planmatige steun van de overheid bij de aanpak van asbestdaken. De vereniging denkt daarbij aan gemeentelijke steunpunten waar woningbezitters terecht kunnen voor advies en ondersteuning.

Asbest mag overigens alleen worden verwijderd door daarvoor gecertificeerde bedrijven. Woningbezitters die zelf hiermee aan de slag gaan, brengen hun gezondheid ernstig in gevaar en riskeren strafrechtelijke vervolging. Onlangs veroordeelde de Haagse rechtbank een particulier hiervoor tot een taakstraf van tweehonderd uur of drie maanden gevangenisstraf.

//Einde bericht

Bron: Vereniging Eigen Huis

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: maandag 22 februari 2016, 09:26
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Amersfoort, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry