VNO-NCW: `Bescherm reders tegen piraterij met gewapende particuliere beveiligers`

05/02
2016
DEN HAAG (EZPress) - `Zonder goede beveiliging zijn Nederlands gevlagde schepen voor piraten een magneet op zee.` Zestien organisaties, waaronder VNO-NCW, doen vandaag een noodoproep aan de Tweede Kamer: `Laat onder strikte voorwaarden gewapende particuliere beveiligers, per 1 januari 2017, toe op Nederlandse schepen als de inzet van een militair team niet kan.`

Verregaande onderschatting

Bij de Tweede Kamer ontbreekt het gevoel voor urgentie over dit onderwerp. Dat laten zestien organisaties vandaag weten in een open brief in het Financieele Dagblad. De kwestie wordt namelijk pas op 8 juni besproken, ondanks dat het kabinet al begin december 2015 heeft voorgesteld `om op schepen die varen onder Nederlandse vlag, onder strikte voorwaarden, gewapende particuliere beveiligers toe te staan.` Volgens de organisaties blijkt daaruit dat er sprake is van een `verregaande onderschatting van de positie van zeevarenden`.

Niet meer onder Nederlandse vlag

Het uitblijven van een regeling voor particuliere beveiliging verslechtert bovendien de concurrentiepositie van Nederland en van de Nederlandse reders in het bijzonder. Het komt volgens de organisaties steeds vaker voor dat reders, die vaak werkzaam zijn in piratengebied, hun schepen uitvlaggen uit het Nederlandse register. Andere Europese landen als Noorwegen, Denemarken, Duitsland en België hebben het namelijk al wel mogelijk gemaakt dat schepen onder hun vlag kunnen worden beschermd door particuliere beveiligers.

Militaire inzet niet altijd mogelijk

Inzet van militaire beveiliging op Nederlandse schepen is niet altijd mogelijk. Niet alle landen accepteren namelijk het op- en afstappen van zwaar bewapende militairen in hun havens. Bovendien is ook de minimaal vereiste omvang van de militaire teams te groot voor de veelal kleine Nederlandse schepen, die vaak op de wilde vaart actief zijn en heel snel een ladingcontract moeten regelen. Particuliere beveiligers zijn dan flexibeler, stellen de organisaties.

Over de zestien organisaties

Zestien organisaties roepen de Tweede Kamer op om alles op alles te zetten om het Nederlandse reders per 1 januari 2017 juridisch mogelijk te maken private beveiligers in te huren. Die organisaties zijn: Havenbedrijf Rotterdam, HZ University of Applied Sciences, IRO, Koninklijke BLN-Schuttevaer, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, Maritiem en Logistiek College De Ruyter, Maritieme Academie Holland, Nautilus International (FNV), Nederland Maritiem Land, Netherlands Maritime Technology, Nederlandse Vereniging van Kapiteins ter Koopvaardij, STC-Group, Verbond van Verzekeraars, Vereniging Maritiem Gezinskontakt, Vereniging van Waterbouwers en VNO-NCW.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 5 februari 2016, 12:23
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry