Utrechtse seismoloog en natuurkundige krijgen Europese beurs

01/02
2016
Samenstelling van de aarde in kaart

Dr. Arwen Deuss, Seimologie, faculteit Geowetenschappen

Om de samenstelling van de aarde in kaart te brengen, maakt seismoloog Arwen Deuss gebruik van grote aardbevingen. Deuss gaat niet alleen de snelheid van de trillingen meten, maar zal ook het energieverlies van zo’n golf meerekenen. Ze is de eerste ter wereld die de demping in dit soort signalen gaat meten.

“Normaal meten we alleen snelheid”, vertelt Deuss. “Maar de snelheid van de golf kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat het materiaal waar het doorheen gaat warm is, maar ook als er bijvoorbeeld ijzer in de grond zit. Snelheid alleen geeft ons dus niet genoeg informatie. Als we demping aan de metingen toevoegen, kan die extra informatie het onderscheid tussen warmte en materiaalsoort maken.”

Lees meer over haar onderzoek

Vorming van nanomaterialen live in beeld

Dr. Marijn van Huis, Natuurkunde, faculteit Bètawetenschappen

Marijn van Huis gaat voor het eerst met atomaire resolutie live in beeld te brengen hoe in een oplossing nanomaterialen worden gevormd. Dit is onder andere interessant voor de ontwikkeling van nieuwe duurzame en slimme materialen. Zo zou bijvoorbeeld een vaste-stoflaser gemaakt kunnen worden met een instelbare golflengte. Ook kan zijn onderzoek helpen bij het begrijpen van aardbevingen.

“Ik verwacht dat we wel enkele jaren nodig hebben om deze nieuwe wetenschappelijke technologie te ontwikkelen”, zegt Van Huis. “Maar als het zover is, zijn we wereldwijd de eersten die op atomair niveau de vorming van nanomaterialen in oplossingen kunnen volgen. Het bedrijfsleven, met name de chemische industrie en de elektronenmicroscopiebedrijven, hebben grote interesse in deze ontwikkelingen.”

Lees meer over zijn onderzoek

 

Datum: maandag 1 februari 2016, 12:00
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry