Instellingen bundelen onderzoek naar infectieziekten en antibioticaresistentie

29/01
2016
De Universiteit Utrecht werkt binnen het NCOH samen met het UMC Utrecht, Wageningen UR, Erasmus MC en het AMC. Het nieuwe centrum richt haar onderzoek op vier thema’s. De Universiteit Utrecht trekt het thema Healthy Wildlife & Ecosystems. Ook werkt zij zeer nauw samen binnen de andere drie thema’s: Tackling Antimicrobial resistance, Emerging infections diseases preparedness en Smart & Healthy Farming.

Antibioticaresistentie

Hoewel Nederlandse artsen en dierenartsen de laatste jaren steeds terughoudender zijn geworden in het gebruik van antibiotica, is dit in veel Europese nog landen niet het geval. Daarom wil Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU het thema antibioticumresistentie op de Europese agenda krijgen. Het antibioticagebruik moet verder omlaag, maar belangrijker is dat er nu vol wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, middelen om diagnoses te stellen en alternatieve preventieve therapieën.

Het NCOH bundelt de kennis op dit gebied bij mens en dier. Topwetenschappers zetten gezamenlijke projecten op om het dreigende resistentieprobleem te beheersen. Ander veevoer, onderzoek naar nieuwe medicijnen en behandelmethoden, zijn thema’s die aan bod komen. Het is voor het eerst dat de medische, veterinaire en milieu-onderzoekers zo nauw gaan samenwerken. Het motto is: niet wachten dat er een probleem opduikt, maar voorkomen dat er problemen ontstaan.

One Health

Het begrip One Health staat voor de bevordering van gezondheid door gezondheidseffecten die mensen, dieren en het milieu op elkaar hebben als uitgangspunt te nemen. One Health gaat ook over onderzoek naar gezonde veehouderij, gezonde ecosystemen en het beheersen van opkomende infectieziektes die van dier op mens worden overgedragen. Dit laatste thema is zeer actueel. Eind januari bleek dat ook in Nederland de eerste patiënten met het zikavirus zijn opgedoken. De afgelopen jaren waren er al overal in de wereld uitbraken van vogelgriep, Mers, Ebola, Sars en Q-koorts.

Juist in een dichtbevolkt land als Nederland is het thema One Health belangrijk. Zeventien miljoen mensen wonen op een klein stukje grond dicht op elkaar met 120 miljoen dieren. Infectieziekten die ergens in de wereld ontstaan, kunnen gemakkelijk naar Nederland overslaan. En omgekeerd. Preventie en bestrijding van de infectieziekten wereldwijd is een noodzaak en dat kan alleen door kennis en expertise te bundelen.

Datum: vrijdag 29 januari 2016, 11:39
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Gelderland, Utrecht, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry