Qatar Airways dreigt oneworld-alliantie te kraken

14/01
2016
LOS ANGELES - American Airlines riskeert een breuk in de oneworld-alliantie als het bedrijf haar poot stijf houdt in de kwestie rond vermeende staatssteun aan golfmaatschappijen. Dat heeft topman Akbar al Baker van Qatar Airways in Los Angeles tegenover Bloomberg verklaard. Volgens Al Baker werkt American een eerlijke en respectvolle zakenrelatie met Qatar Airways tegen.

American Airlines en Qatar Airways zijn beide lid van oneworld. De Amerikaanse maatschappij is van mening dat golfmaatschappijen als Qatar Airways en Emirates succesvol zijn dankzij miljardensteun van de lokale overheden. American Airlines heeft zich tot nu toe niet in harde bewoordingen uitgedrukt en claimt dat voor de onenigheid vooral een politieke oplossing moet komen.

Topman Al Baker van Qatar Airways wil dat American meer bereidwilligheid toont om samen te werken. `Als dat niet gebeurt, kunnen we in overleg met andere oneworld-leden een aparte mini-alliantie opzetten`, zei Al Baker in Los Angeles. Qatar vliegt sinds begin deze maand tussen thuisbasis Doha en de Amerikaanse metropool.

Of de uitspraak van Al Baker meer is dan een dreigement, valt nog te bezien. Qatar Airways is voor tien procent eigenaar van luchtvaartgroep IAG, waar oneworld-leden British Airways en Iberia onder vallen. Het Brits-Spaanse tweetal werkt nauw samen met American binnen een lucratieve joint venture op de transatlantische markt. Een breuk met American en oneworld zou niet zonder gevolgen blijven voor die Amerikaans-Europese samenwerking.

Qatar Airways vliegt van Doha naar zeven bestemmingen in de VS. Dat aantal loopt dit jaar op tot negen of mogelijk tien.

Tags:

qatar airways

oneworld

american

samenwerking

alliantie

Datum: donderdag 14 januari 2016, 11:14
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Los Angeles, Qatar, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry