Juridische voorspellingen voor 2016 (en terugblik op die van 2015)

31/12
2015
Goed, en dan op deze laatste dag van het jaar traditiegetrouw mijn juridische voorspellingen voor 2016. Maar eerst, wat voorspelde ik voor 2015 en wat kwam daarvan terecht:

In de herhaling: de Europese privacywet (Verordening bescherming persoonsgegevens) komt er maar het blijkt een monstrum van onduidelijke regels die elkaar intern tegenspreken. Nou, op de valreep: er is op 15 december een compromis bereikt voor de tekst van de Europese Privacyverordening. De definitieve knoop moet nog worden doorgehakt.

Het Hof van Justitie doet een uitspraak die het mogelijk maakt TPB-achtige sites te blokkeren bij de provider. Nope. Er was wel een verzoek aan het Hof maar nog geen antwoord.

Microsoft moet van de Amerikaanse hogerberoepsrechter data van Europese cloudklanten afgeven, maar doet dit niet. De FUD van Europese concurrenten bereikt ongekende hoogten. Hoewel er afgelopen september gepleit werd, is er nog geen arrest. In de praktijk ging de discussie veel meer over de Safe Harbor-uitspraak natuurlijk.

Er komt een vonnis over bitcoins waar ik hoofdpijn van krijg. Op bitcoinhandel zit geen btw, hoofdpijn kreeg ik er niet echt van.

Gecrowdsourced: Lennart wint met zijn voorspelling dat de bewaarplicht zou sneuvelen én de minister kwam doodleuk met een nieuw voorstel, hoewel met iets meer vertraging dan gedacht.

Wat voor mij de grootste verrassing van 2015 was, was toch wel de vernietiging van Safe Harbor. Ik heb het altijd een raar ding gevonden, maar dat hij ten volle ongeldig zou worden verklaard, dat had ik niet verwacht.

Goed, en dan nu.. wat staat ons in 2016 te wachten?

Niemand krijgt een boete of aanmaning wegens overtreding van de wet meldplicht datalekken. Ja, teleurstellend maar mijn ervaring met dit soort wetten (hoi cookiewet) is dat ze niet snel worden gehandhaafd. En dat is erg jammer, want juist in dat eerste jaar kun je nog gedrag beïnvloeden. Daarna wordt het popups voor de bezoekers.

Er komt een nieuwe Safe Harbor-afspraak tussen de EU en de VS. Iedereen voelt op zijn klompen aan dat deze net zo wankel is als de vorige maar het alternatief is helemáál onwerkbaar, dus we doen alsof het een prima afspraak is.

Een clouddienstverlener gaat failliet en zijn hoster zet alles offline, daarmee een hele berg klanten duperend. Dit leidt tot een rechtszaak waarin wordt bepaald dat dat volkomen terecht is, omdat data immers niets is.

Een werknemer wordt door zijn werkgever verplicht tot afstaan van een werkgerelateerd social media account. Een oude voorspelling (2014), maar het zingt steeds meer rond.

En ook dit jaar weer een gecrowdsourcete. Kom maar op!

Arnoud

Datum: donderdag 31 december 2015, 08:20
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry