Winnaars Schilderij van het Jaar 2015

22/12
2015
RAAMSDONKSVEER (EZPress) - De winnaars van Schilderij van het jaar 2015 zijn bekend. Caroline van der Wegen (B) is met ‘Familie Faes 1919’ de winnaar van de Belgische editie en Rosa Boomsma (NL) wint met ‘Center of attention II’ de Nederlandse editie. Beide kunstenaars ontvangen een hoofdprijs van € 2015,-. Voor deze editie – de vierde voor Nederland en de derde voor België – werden 1261 schilderijen door 600 kunstenaars ingezonden. De Belgische en Nederlandse juryleden hebben per land 15 finalisten geselecteerd en de winnaars aangewezen.

‘Rosa Boomsma, Center of attention II: Het model op dit schilderij blijft contact zoeken met de toeschouwer, waar je ook staat. Haar intrigerende blik volgt je overal. Het schilderij is coloristisch heel sterk. De variatie in bruintinten is prachtig uitgewerkt. De kleine verschillen in toonwaarde creëren op een speciale manier diepte. De dame in kwestie staat lichtjes uit het lood waardoor er spanning en beweging in het doek ontstaat. Ook haar houding, licht door de knieën gezakt, draagt hier aan bij en geeft het geheel zelfs iets mysterieus. Het contrast tussen enerzijds het realistische portret en anderzijds de abstracte achtergrond is heel mooi in balans, zowel compositorisch als kleurtechnisch. De sfeer roept herinneringen op aan het werk van Charley Toorop. Al met al een zeer sterk en technisch knap portret met een duidelijk eigen handschrift.’

‘Caroline van der Wegen, Familie Faes 1919: Zowel het onderwerp als de techniek van dit schilderij ontroeren. De familie als belangrijke traditionele waarde is hier op dit kleine doek zeer treffend samengebracht in een trefzekere en soepele stijl. Er zit een voelbare ziel in het werk, een familieverhaal dat de toeschouwer graag zou horen maar er met plezier bij fantaseert. Met een vlugge en ogenschijnlijk eenvoudige toets worden vluchtig verschillende karakters uitgebeeld. Het werk is een geslaagde mengeling van abstractie en figuratie. Het blijft ook boeiend als je er langer naar kijkt, mede door enkele leuke accenten zoals het meisje met de rode jurk en de meisjes met de strikjes.’

(b)Doelstelling(/b)

Met de verkiezing van Schilderij van het jaar beoogt de organisatie de waardering voor de Nederlandse en Belgische schilderkunst en de naamsbekendheid van schilders in beide landen te verhogen. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse schilderkunst realiseren.

(b)Jury(/b)

De juryleden hebben in hun dagelijks leven allemaal te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilderkunst. Onder hen bij de Nederlandse editie Carin Reinders, directeur-bestuurder van CODA Museum in Apeldoorn en Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur. In de Belgische jury zetelt onder andere Dorian van der Brempt, ex-directeur van het Vlaamse-Nederlandse Huis de Buren in Brussel en voormalig raadgever van Vlaamse ministers van Cultuur.

(b)Expositie(/b)

Naast de finalisten van Schilderij van het jaar 2015 zijn voor België tien en voor Nederland twintig schilderijen extra geselecteerd uit de top van de nominaties. Deze in totaal 60 werken zijn vanaf 12 maart tot en met 24 april 2016 tijdens de tentoonstelling in CODA Museum Apeldoorn te bewonderen.

//Einde bericht

Bron: Nationaal KUnstplatform

Dit is een origineel persbericht EZPress News Distribution BV www.ezptress.eu

Datum: dinsdag 22 december 2015, 10:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Apeldoorn, België, Brussel, Buren, Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry