KLM en Delta Air Lines sluiten codeshare-overeenkomst met Jet Airways

14/12
2015
AMSTELVEEN - KLM en Delta Air Lines gaan vanaf 27 maart codesharen met de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways. Dat heeft KLM maandag gemeld. Vanaf de genoemde datum vliegt Jet Airways één keer per dag non-stop vanaf Schiphol naar Delhi en Mumbai. De betrokken overheden moeten de samenwerking nog wel goedkeuren. Het betekent ook dat Jet Airways vanaf de genoemde datum vanaf beide Indiase steden niet meer naar Brussel vliegt.

In de twee Indiase steden kunnen reizigers uit Europa en de Verenigde Staten overstappen op vluchten naar onder meer Hyderabad, Bengaluru, Chennai, Ahmedabad, Kochi, Calcutta en Amritsar. Dit geldt ook voor Dhaka in Bangladesh, Kathmandu in Nepal, en Colombo in Sri Lanka.

Omgekeerd wordt de code van Jet Airways geplaatst op vluchten van KLM en Delta Air Lines naar negen bestemmingen in de Verenigde Staten en Canada. Enkele voorbeelden hiervan zijn New York JFK, Newark, Houston, San Francisco, Los Angeles, Montreal en Edmonton. Daarnaast wordt de code van de luchtvaartmaatschappij uit India geplaatst op KLM-vluchten vanuit Amsterdam naar dertig Europese bestemmingen. Het gaat onder meer om Zürich, Milaan en Madrid. Ook de vluchten van KLM van Amsterdam naar New Delhi zijn onderdeel van de overeenkomst.

Jet Airways
Jet Airways, deels in handen van Etihad Airways, zet op beide routes naar Amsterdam een Airbus A330-300 in met 34 stoelen in de Premiere class en 259 stoelen in de Economy Class. Eveneens vanaf 27 maart vliegt de luchtvaartmaatschappij uit India ook dagelijks vanaf Toronto naar Amsterdam. Op deze route wordt ook de A330 ingezet. De luchtvaartmaatschappij staakt per de genoemde datum ook de vluchten vanaf Newark en Toronto naar Brussel.

De start van de nieuwe lijndienst van Air Airways betekent dat Schiphol weer een rechtstreekse lijndienst krijgt met Mumbai. Delta Air Lines staakte op 27 maart van dit jaar de route tussen Amsterdam en de Indiase metropool. Deze vluchten werden uitgevoerd in code-sharing met KLM.

Het vertrek van Jet Airways van Brussel zat er al langer aan te komen. Amsterdam, thuisbasis van Etihad-codesharepartner KLM, werd daarbij steeds als alternatieve Europese 'hub' genoemd. Jet Airways gebruikte Zaventem sinds 2007 als draaischijf zop vliegroutes tussen India en Noord-Amerika.

Gecompenseerd
Aanvankelijk vervoerde Jet Airways jaarlijks meer dan 750.000 passagiers op de zes dagelijkse vluchten van en naar Mumbai, Delhi, Chennai, New York JFK, Newark en Toronto. Meer dan de helft van de passagiers vloog tussen India en Noord-Amerika. In 2012 besliste Jet Airways om de twee dagelijkse vluchten van Brussel naar JFK en Chennai stop te zetten. Het jaarlijks aantal passagiers bleef echter hoog met een gemiddelde van 650.000 passagiers.

Brussels Airport liet eerder al weten te verwachten dat het wegvallen van de Jet Airways-vluchten zal worden gecompenseerd door extra vluchten van andere airlines, met name uit de Star Alliance waartoe home carrier Brussels Airlines behoort. Of het hierbij ook gaat om nieuwe lijndiensten naar India is onbekend.

Tags:

klm

Delta Airlines

jet airways

airbus a330-300

Lees ook:

Delta staakt route Amsterdam-Mumbai

Datum: maandag 14 december 2015, 22:34
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Ahmedabad, Amstelveen, Amsterdam, Bangladesh, Belgi, Brussel, Calcutta, Canada, Colombo, Delhi, Dhaka, Houston, India, Itali, Los Angeles, Madrid, Milaan, Nepal, New York, Noord-Holland, Pakistan, San Francisco, Spanje, Sri Lanka, Toronto, Verenigde Sta

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry