Meldplicht datalekken voor onder meer Google, banken en ziekenhuizen

08/12
2015
Banken, transport- en energiebedrijven maar ook internetbedrijven moeten binnenkort hacks melden bij de autoriteiten. Anders kunnen ze stevige sancties verwachten.

Op maandagnacht werden het Europarlement en de lidstaten, verzameld in de Raad van de Europese Unie, het eens over de eerste Europese cybersecuritywet. Die wet is er onder andere op gericht om bedrijven die deel uitmaken van kritieke infrastructuur te dwingen digitale data van hun klanten beter te beschermen.

Naast internetbedrijven staan er volgens het Europarlement ook energiebedrijven, zorginstellingen, banken, de transportsector, financiƫle markten en waterbedrijven op de lijst van firma's die lekken moeten gaan melden.

Als bedrijven serieuze inbraken moeten gaan melden dan werkt dat als een goede stok achter de deur om ze meer te laten investeren in digitale beveiliging. Zo moet de digitale infrastructuur beter worden beschermd en daarmee de privacy van klanten, zo is het idee.

Sociale media hoeven niet mee te doen

Sociale mediabedrijven zoals Facebook en Twitter zullen niet onder de wet gaan vallen, omdat ze volgens Europese wetgevers geen onderdeel uitmaken van de kritieke infrastructuur, meldt Reuters.

Nu de lidstaten en het parlement een deal hebben gesloten is de wet nog niet direct van kracht. Hij moet nog steeds formeel worden goedgekeurd, maar de kans is klein dat hij nu nog flink verandert.

googletag.display('adf-rectangle');

Datum: dinsdag 8 december 2015, 10:34
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry