Europese deal over uitwisseling passagiersgegevens op komst

02/12
2015
BRUSSEL - Een Europese deal over de registratie en de uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers tussen de EU-landen onderling is zeer nabij. De onderhandelaars van het Europees Parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie proberen woensdag nog de puntjes op de i te zetten en de deal te beklinken, klinkt het bij bronnen in Brussel.

Het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR), waarbij gegevens worden uitgewisseld die een persoon aan de luchtvaartmaatschappij levert, is een heet hangijzer. De EU-landen willen het instrument inzetten in de strijd tegen terrorisme en zware, grensoverschrijdende criminaliteit, maar het EU-parlement had grote zorgen over de privacy van burgers. Die zouden niet goed beschermd zijn in de voorstellen van de Europese Commissie.

Volgens bronnen komt er geen verplichte uitwisseling van informatie. Zoals nu ook het geval is wordt dit aan aan de lidstaten overgelaten. De uitwisseling van gegevens gaat gelden voor vluchten van en naar Europa, maar ook voor vluchten tussen Europese landen.

Gegevens worden niet langer dan vijf jaar bewaard. Na een aantal maanden wordt informatie ge-depersonaliseerd. Hierover is echter nog geen overeenstemming. De EU-landen willen dat de gegevens negen maanden herkenbaar zijn, terwijl het EU-parlement wil dat de gegevens na zes maanden geanonimiseerd worden.

Europarlementariër Sophie In 't Veld (D66) is zeer teleurgesteld en noemt de deal `onbegrijpelijk`: `Deze deal kent alleen maar verliezers. De Europese burger levert op elk vlak in, op vrijheid en rechten zonder daar veiligheid voor terug te krijgen.`

Tags:

deal

brussel

europese commissie

privacy

Datum: woensdag 2 december 2015, 22:34
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: België, Brussel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry