Drie genomineerden voor Veiligheidsprijs 2009

29/10
2009
29-10-2009

De jury van de Utrechtse Veiligheidsprijs heeft drie initiatieven genomineerd voor de achtste Veiligheidsprijs. De kansmakers zijn: 'Het Huiskamerproject Geuzenwijk', 'Jongeren in Actie' uit Kanaleneiland en Het Wilde Westen met het project 'Lievelings' uit Oog in Al. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking door burgemeester Wolfsen vindt plaats op vrijdagavond 27 november in 'In de Driehoek' te Utrecht.

Veiligheidsprijs en uitreikingDe gemeente Utrecht werkt met verschillende partners aan de veiligheid in de stad. Met deze prijs stimuleert de gemeente initiatieven van bewoners en organisaties die de veiligheid in de buurt verbeteren. Initiatieven die de veiligheid vergroten, kunnen in aanmerking komen voor de Utrechtse Veiligheidsprijs. De winnaar krijgt een cheque van € 7.000 als extra impuls voor het project met als voorwaarde dat dit geld dan ook aan het project wordt besteed. De andere genomineerde(n) krijgen eveneens een geldprijs.

De genomineerdenDe jury (hieronder genoemd) was onder de indruk van de initiatieven en de manier waarop Utrechters met elkaar samenwerken aan veiligheid in hun wijk. Steeds vaker blijken mensen elkaar goed te vinden, waardoor problemen sneller op buurtniveau worden opgelost. De jury kiest uit de volgende genomineerden de uiteindelijke winnaar.

De genomineerden (in willekeurige volgorde):

Het Huiskamerproject (Geuzenwijk)Het Huiskamerproject bestaat al vijf jaar uit enkele vrijwilligers die met activiteiten voor de jeugd investeren in de wijk. Ze bieden hen een tweede huis: de Huiskamer in de Nicolaes Ruychaverstraat, dat beschikbaar is gesteld door woningbouwcorporatie Mitros. Het doel van het project is om de overlast in de wijk terug te dringen en de relatie met de politie te verbeteren. Dankzij dit initiatief is het aantal meldingen van overlast binnen een jaar met vijftig procent verminderd. Drie keer per week zijn er bijeenkomsten in hun huiskamer en iedere zaterdagmiddag wordt er in een zaal in Overvecht gevoetbald. Daarnaast wordt zes keer per jaar een andere activiteiten georganiseerd, variërend van een museumbezoek tot een gesprek tussen jongeren en rolmodellen die als voorbeeldfiguren kunnen dienen bij het bv. ontdekken van je eigenwaarde.

Het Wilde Westen (Oog in Al) Het Wilde Westen is ontstaan uit het idee van verschillende kunstenaars om door kunstuitingen de sociale samenhang in Halve Maan te vergroten en een prettige en veilige woonomgeving te creëren. Alle kunstenaars wonen ook in Halve Maan.Het idee heeft een nieuwe impuls gekregen in het project 'Lievelings'. In het Lievelingsproject staan lievelingsvoorwerpen van bewoners centraal. Buurtbewoners uit Halve Maan in Oog in Al delen het verhaal over hun lievelingsvoorwerp met andere bewoners. Deze verhalen zijn te horen en te zien op www.lievelings.net. Juist die verhalen nodigen buurtbewoners uit om met elkaar in gesprek te komen. Een kleine groep bewoners neemt het initiatief voor een ontmoeting, zoals een Burendag, een animatieworkshop en andere bijeenkomst. Dit zijn vaak zeer goed bezochte activiteiten. Mensen spreken elkaar over de leefomgeving, de portieken en de binnentuinen. Onvrede wordt aan de kaak gesteld, en er worden oplossingen voor gezocht. 'Lievelings' draagt bij aan het veiligheidsgevoel in de wijk doordat buurtbewoners met elkaar in contact komen en elkaar op deze manier beter leren kennen.

Jongeren in Aktie (Kanaleneiland) Sport is een belangrijk middel voor jongeren om met elkaar in contact te komen. 'Jongeren in Aktie' startte met het organiseren van zaalvoetbal en huiswerkbegeleiding voor jongeren uit Kanaleneiland. Tevens nodigen begeleiders, als een voorbeeld voor jongeren, mensen uit die carrière hebben gemaakt. Omdat veel jongeren uit de wijk kampen met een negatief zelfbeeld, willen zij laten zien dat je met inspanning ook iets kan bereiken. De jongeren voetballen samen en in de rust gaan de begeleiders van 'Jongeren in Aktie' met hen in gesprek. De begeleiders bieden ondersteuning in de vorm van huiswerkbegeleiding, zij gaan mee naar open dagen van scholen en geven tips hoe je jezelf het beste presenteert. Eén van de belangrijkste doelstellingen is zorgen dat jongeren hun school afmaken. Daarnaast wordt geprobeerd het gedrag van jongeren positief te beïnvloeden.

De JuryDe breed samengestelde jury staat onder voorzitterschap van mevrouw S.M.L. Bottse, voorzitter van de raadscommissie Mens en Samenleving. De overige Juryleden zijn: C. Bolt, Lid bewonersoverleg Lunetten E. Myjer, bewoner binnenstadI. van den Boom, Journalist ADJ. A. van Schaik o.a Voorzitter vrijwillgersadviesraad en bestuurslid vereniging sportJ. van Renswoude, Districtchef politie UtrechtN. van Mierlo, bewoner binnenstadP. van Logten, Officier van JustitieP. Sanker Sing- Parbhoe, Docent Utrechtse schoolS. Asrout, Programmamanager Stichting Van en Voor jongerenS. Bottse, raadslid, Voorzitter commissie mens en samenlevingT. Josefa, Klantmanager inburgering gemeente IJsselstein

Datum: donderdag 29 oktober 2009, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Kampen, Overijssel, Renswoude, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry