Biometrie gaat binnen afzienbare tijd de wereld veranderen

26/11
2015
GOUDA (EZPress) - Dinsdag 3 november vond de vijfde landelijke bijeenkomst van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (www.vvbi.nl) plaats, ten kantore van Unisys Nederland. Tijdens de jaarlijkse najaarsbijeenkomst kunnen deelnemers uit het bedrijfsleven, kennisinstituten, de overheid zich informeren over ontwikkelingen in identiteit met biometrie. Het thema dit jaar was: “Biometrie in grootschalige toepassingen” en er waren sprekers van onder meer Unisys, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Volgens Ronald Huijgens van Unisys, specialist in biometrie, security en integratie, staat de grote doorbraak van biometrie op het punt zich te voltrekken. De grote katalysator: mobiele en draagbare apparatuur.

Wanneer komt de doorbraak?

Biometrie is als techniek de afgelopen jaren steeds volwassener geworden. Ondanks de hoge verwachtingen, is de belofte van de techniek nog niet ingewilligd. Professor Liesbet van Zoonen, Dean Graduate School Social Sciences and Humanities aan de Erasmus University Rotterdam en een van de sprekers op de bijeenkomst, deed onderzoek naar de acceptatie van biometrie in haar onderzoek naar nieuwe vormen van identiteitsmanagement. Het gedrag van burgers is soms moeilijk te begrijpen: terwijl ze enthousiast worden over de nieuwste smartphone met vingerscan, zijn ze wantrouwend over het gebruik van vingerafdrukken in het paspoort. Waar komt die paradox vandaan? Een verrassende conclusie van haar onderzoek is dat biometrie niet eenvoudig geaccepteerd wordt als het niet persoonlijk genoeg is. Ze noemt als voorbeeld de paspoortfoto: we kunnen niet meer lachen, of een persoonlijk statement maken met bijvoorbeeld ons kapsel, omdat de paspoortfoto neutraal moet zijn voor de herkenbaarheid. Kunnen we onze vingerafdruk gebruiken om in te loggen bij social media platforms, dan vinden we het ineens wel leuk en neemt de acceptatie enorm toe, stelt van Zoonen.

Zonder paspoort de grens over

Ronald Huijgens bevestigt dit in zekere zin in zijn keynote: hij verwacht dat de snelle opkomst van mobiele apparatuur en wearables de katalysator voor een brede implementatie van biometrie gaat zijn. Met verstrekkende gevolgen: “Onze draagbare apparatuur zal steeds vaker uitgerust gaan worden met biometrische sensoren, waarmee eenvoudig iemands identiteit kan worden vastgesteld. Dat maakt de weg vrij voor allerlei toepassingen,” zegt hij. “De technische stand van zaken is dat de sensoren en de biometrische herkenningssoftware zo snel verbeteren, dat er binnen afzienbare tijd selfservice voor biometrische identificatie gaat komen, dankzij onze mobiele apparaten. Ik verwacht dat dit op korte termijn onze samenleving aanzienlijk gaat veranderen.” Praktische voorbeelden zijn op dit moment nog niet eenvoudig te geven, omdat veel afhankelijk is van de politiek en overwegingen op het gebied van privacy en gegevensbescherming, maar toch wil Huijgens wel een tipje van de sluier oplichten: “Je zou je bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat we in de nabije toekomst zonder paspoort de grens over kunnen. Je hoeft je dan alleen nog maar te identificeren met je smartphone, of een wearable.”

Wel waarschuwt hij voor al te hooggespannen verwachtingen: “Voor we dit soort implementaties zien moeten we wel een antwoord zien te formuleren op de zorgen over onze privacy, die veel mensen hebben. Wie gebruikt onze gegevens en hoe kunnen we regelgeving afdwingen? We moeten anders na gaan denken over privacy, willen we ongewenste gevolgen van biometrische technologie voorkomen.”

//Einde bericht

Bron: Unisys

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 26 november 2015, 13:29
Bron: EZPress ICT
Categorie: Internet en ICT
Tags: Gouda, Rotterdam, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry