Waarom wordt mijn embedded Android niet geupdate?

02/11
2015
Een lezer vroeg me:

Steeds meer apparatuur bevat Android als operating system, en daarvan is bekend dat er van tijd tot tijd gaten in worden ontdekt. Maar die software wordt eigenlijk nooit geupdate. Is dat niet tegen de wet? Hoe kan ik afdwingen dat deze software bijgewerkt wordt?

De wet zegt niets over security of het bijwerken van software. Een gemiste kans bij de wetsupdate van 2014, wat mij betreft. Je moet dus terugvallen op algemene regels en daaruit proberen te beredeneren dat het anno 2015 impliceert dat embedded software moet worden geupdate.

Een hoofdregel uit de wet is dat een product moet voldoen aan de redelijkerwijs gewekte verwachtingen (art. 7:17 BW). Als dat niet zo is, moet de winkelier dat herstellen of een vervangend product verschaffen. Wil je het hiermee rondkrijgen, dan moet je dus aantonen dat je redelijkerwijs mag verwachten dat een product veilig is en/of dat ontdekte gaten

Dat een product veilig is, is helaas nog steeds geen gebruikelijke situatie. (Ik erger me daar al tijden aan.) Bovendien worden gaten ook tijdens de levensduur van het product ontdekt, dus is het denk ik ook niet realistisch te verwachten dat producten binnenkort veilig worden en blijven. Updaten is de enige manier om daaraan tegemoet te komen.

Zijn updates an sich dan een redelijke verwachting? Nou, bij Android wel. Iedereen weet dat Android regelmatig met security- en andere updates komt, dus je mag verwachten dat dat ook bij jouw apparaat gaat gebeuren als gemeld is dat er Android in zit. Die verwachting komt dan mee.

De per 1 januari in werking tredende meldplicht datalekken + beveiligingsplicht gaat daar niets aan veranderen. Die geldt namelijk voor zakelijke partijen die persoonsgegevens van anderen opslaan. Een consument met een Androidapparaat voldoet niet aan die omschrijving en heeft dus niets te maken met die wet. Ook niet als door een gat in zijn OS zijn telefoonboek of ander bestand met persoonsgegevens lekt.

Een praktisch punt is nog wel, kĂșnnen die apparaten wel eenvoudig geupdate worden? Bij een telefoon lukt dat nog wel, maar bij een simpele dvd-speler zonder netwerkmogelijkheid is dat al wat ingewikkelder. Eisen dat je de firmware moet kunnen flashen is denk ik niet redelijk. Bovendien, als het apparaat geen netwerkmogelijkheid heeft, hoe wordt het dan gehackt van buitenaf?

Arnoud

Datum: maandag 2 november 2015, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry