Prijzen van sim only-pakketten gedaald in West-Europa

20/10
2015
HOUTEN (EZPress) - Sim only-pakketten in West-Europa zijn goedkoper geworden, zo blijkt uit de nieuwste versie van Telecompaper`s EU Mobile Benchmark-rapport over prijzen van mobiele telefonie. Daarin worden onder meer de totale maandelijkse kosten van sim only-pakketten in Q3, inclusief aansluitkosten en promoties, in zestien Europese landen met elkaar vergeleken.

In acht van de zestien onderzochte landen zijn de mediane prijzen van mobiele pakketten met meer dan 1.000 minuten en meer dan 2 GB data gedaald, vooral in Italië en Duitsland. In vergelijking met het derde kwartaal van 2014 zijn de prijzen van dergelijke pakketten gedaald in negen van de zestien landen.

“De concurrentie op de sim only-markt neemt toe, doordat meer operators geen toestelsubsidie meer bieden en consumenten hun toestellen ergens anders kopen.” Dat zegt Marion ter Welle, analist bij Telecompaper en medeauteur van het halfjaarlijkse EU Mobile Benchmark-rapport. “De omschakeling naar (bijna) onbeperkte bundels stimuleert de commercialisering en zet druk op de prijzen.”

Volgens het onderzoek zijn de totale kosten van mobiele pakketten in combinatie met een high end-toestel echter gestegen in de afgelopen zes maanden. Dit kan deels verklaard worden doordat in het onderzoek gekeken wordt naar de kosten in combinatie met het nieuwste high end-toestel van Samsung. Deze kwam in de loop van het derde kwartaal uit, terwijl bij het vorige rapport het destijds nieuwste vlaggenschip van Samsung al een tijdje op de markt was.

Het rapport van Telecompaper vergelijkt de prijzen van mobiele telefonie gebaseerd op de zogenoemde total cost of ownership (TCO). Dat is de maandelijkse prijs van een pakket, met of zonder toestel, inclusief bijkomende kosten en aanbiedingen. De data is afkomstig van alle grote, mobiele netwerkoperators, inclusief de meeste van hun goedkopere, tweede merken. Er is gekeken naar operators in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. In het derde kwartaal van dit jaar werden in deze landen gezamenlijk meer dan 1.480 mobiele pakketten aangeboden, ongeveer 22 procent minder in vergelijking met Q1 2015.

Uit het onderzoek blijkt dat het volume in mobiele pakketten nog steeds toeneemt. In Q3 2015 bevatte 41 procent van alle sim only-pakketten meer dan 1.000 minuten, in vergelijking met 37 procent in Q1 2015. In diezelfde periode steeg het aantal pakketten met meer dan 2 GB van 37 naar 42 procent. Deze groei was het sterkst in Italië, waar in Q1 2015 22 procent van alle sim only-pakketten meer dan 2 GB bood en dit een half jaar later was gestegen naar 83 procent. In de Scandinavische landen boden bijna alle pakketten in Q3 2015 meer dan 2 GB, terwijl dit aandeel in Griekenland, Portugal en Nederland in vergelijking met de andere landen het laagst was.

In Denemarken, Noorwegen en Zweden waren de sim only-prijzen het laagst van de zestien landen, zowel wat betreft de mediane TCO als de laagste TCO. Frankrijk, Italië en Spanje waren ook relatief goedkoop. Griekenland en Zwitserland waren in Q3 de duurste landen, gevolgd door Portugal. De overige landen lieten gevarieerde resultaten zien, afhankelijk van het aantal minuten en de hoeveelheid data in het pakket. Oostenrijk was in Q1 nog een van de goedkopere landen, maar was in Q3 op sommige vlakken duurder. Verder viel op dat het aantal mobiele pakketten in Denemarken, Finland, Italië, Noorwegen en Zwitserland is gedaald.

In combinatie met een high end-toestel waren mobiele pakketten in Denemarken, Italië, Noorwegen en Oostenrijk het goedkoopst. Ook Nederland en Zweden behoren tot de goedkopere landen. Consumenten in Griekenland en Portugal betalen hiervoor gemiddeld nog steeds het meest.

//Einde bericht

Bron: Telecompaper

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 20 oktober 2015, 10:56
Bron: EZPress Telecom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Houten, Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Utrecht, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry