Delftse studentenraket breekt Europees record

16/10
2015
MAZAGÓN - 21 kilometer. Zo hoog is de Delftse studentenraket Stratos II+ gekomen. Nog nooit kwam een raket die door Europese studenten is gebouwd, zo hoog. Het oude Europese record, 12,5 kilometer, was sinds 2009 in handen van de TU Delft.

De raket werd vrijdagmiddag gelanceerd in het zuidwesten van Spanje. Het was de bedoeling om naar 50 kilometer hoogte te gaan, maar dat lukte niet.

De raket had 0,85 seconden na lancering al een snelheid van 100 kilometer per uur. De topsnelheid, met 13.000 pk, ligt rond de 3000 kilometer per uur. Daarmee ging hij in anderhalve minuut naar het hoogste punt. Vervolgens kwam een parachute naar buiten en zakte de raket terug naar de aarde. Ruim tien minuten na lancering plonsde hij in de Atlantische Oceaan. De zeven meter lange raket gebruikt als brandstof een mengsel van sorbitol (zoetstof) en paraffine (kaarsvet).

De studenten hadden donderdag ook geprobeerd de raket te lanceren, maar toen mislukte dat. Een klep naar de motor ging niet open en de raket bleef op de grond staan. Ook vorig jaar mislukte de recordpoging.

Meer studententeams azen op het hoogterecord. Volgende week gaat een team uit Stuttgart een poging wagen om een raket naar 30 kilometer hoogte te lanceren. Over een paar jaar willen de Delftenaren echt de ruimte in. Om dat te halen, moeten ze boven de 100 kilometer komen.

(c) ANP

Tags:

TU Delft

raket

studenten

Lees ook:

Raket studenten TU Delft niet de lucht in

Datum: vrijdag 16 oktober 2015, 22:34
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Delft, Duitsland, Spanje, Stuttgart, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry