Duitse robot hoopt ooit aan boord van het ISS te werken

12/10
2015
Voor kleine onderhoudstaken op ruimtestations zijn straks geen astronauten meer nodig, dat kan de robot AILA ook.

'Ze' lijkt rechtstreeks uit een scifi-film te komen. AILA is een robot met menselijke trekjes. Ze rijdt weliswaar rond op wielen, maar heeft wel een compleet mensachtig lijf met twee armen, tien vingers en zelfs een kapsel.

AILA ziet er niet zomaar als een mens uit. Ooit moet de robot naar de ruimte gaan om daar taken uit te voeren op machines die gemaakt zijn voor mensen(handen). Momenteel wordt er nog aan AILA gewerkt. Een team aan het Duitse Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI) probeert de robot zo menselijk mogelijk te maken: de bestuurder doet voor wat de robot moet doen, en de robot kopieert het.

Kijken en meten

Van binnen is AILA uitgerust met onder meer twee camera's zodat het kan kijken. De beelden worden verwerkt met een grafische kaart en twee computers in haar hoofd. Verder zitten er scanners in haar borst en buik om afstanden te meten en kan ze communiceren.

Het is onduidelijk wanneer en of de robot überhaupt de ruimte in gaat. AILA zou in elk geval niet de eerste zijn, want de Robonaut lost al jaren klusjes op aan boord van het ISS. Voorlopig wordt AILA nog getest op aarde. In onderstaand filmpje zie je hoe de robot knopjes intoetst en een wiel ronddraait.

bekijk op YouTube

Lees ook:

Zo maak je een robot die continu aanwijst waar het ISS zweeft

Datum: maandag 12 oktober 2015, 17:44
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry