Een Spotify-account overnemen versus de Wet computercriminaliteit

08/10
2015
Weer een interessante Tweakersdiscussie, ditmaal over een jongen die een Spotify premium account generator gebruikt had dat van een politie-stagiair bleek te zijn. Die wist de jongen te traceren en dreigde met aangifte wegens creditcardfraude. Hoe strafbaar is dat dan, een Spotify-account overnemen?

De agent-in-opleiding noemt art. 232 Strafrecht als basis. Dat artikel stelt strafbaar het vervalsen, manipuleren of namaken van een betaalkaart om daar voordeel uit te trekken. Het namaken van een boekenbon valt hieronder, net als het manipuleren van het saldo op een prepaidkaart.

Hier gaat dat niet op: de inloggende jongen heeft niets gedaan met de creditcard als zodanig. Hij heeft ingelogd op het account van een ander. Daarvoor is primair de computervredebreuk (art. 138ab Strafrecht bedacht: wederrechtelijk binnendringen in een geautomatiseerd werk, zoals een server van Spotify. Daarbij maakt het niet uit of je een technische truc hebt gebruikt of het wachtwoord hebt afgekeken of geraden. Als je er niet mag zijn, heb je binnengedrongen. Zelfs als het wachtwoord gewoon op internet stond (zoals bij het Welkom123-wachtwoord van het LCMS).

Ook is er een artikel over het gebruiken van betaaldiensten zonder daarvoor te betalen (art. 326c Strafrecht), hoewel je je daarbij kunt afvragen of dat ook geldt als er op zich gewoon betaald wordt voor de dienst (hoewel door een ander). Het idee van dit artikel is volgens mij meer het strafbaar stellen van descramblers of gebruik van kraaksoftware voor beveiligde diensten.

In de draad noemt een aantal mensen het diefstal. Dát betwijfel ik heel erg. Weliswaar heeft de HR in het Runescape arrest en het gelijktijdige SMS-bundelarrest bepaald dat je ook virtuele dingen en zelfs creditstegoeden kunt stelen, maar het ging daar om concrete items met waarde die worden verbruikt. Bij Spotify is er niet zoiets. Je kunt niet 1 unit Spotify van iemand verbruiken, zoals je een SMS uit een bundel of een credit verbruikt. Daarom kun je Spotify niet stelen.

Tenzij je zegt: hij heeft het account zélf gestolen. Dan moet je aantonen dat een Spotify-account (naam en wachtwoord) een concreet item is met waarde (het is premium, dus ja), en dat je de macht daarover jezelf kunt toeëigenen (kan, verander het wachtwoord). Alleen zit ik dan nog met het punt van verbruik. Een SMS uit een bundel is verbruik, een Watt elektriciteit is verbruik, maar hoe is inloggen op Spotify `verbruik’?

Arnoud

Datum: donderdag 8 oktober 2015, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry