Leergierige virtuele assistent Sherlock moet slimmer zijn dan Siri

05/10
2015
Een nieuwe virtuele assistent van de universiteit van Cardiff moet een stuk slimmer worden dan Google Now en Siri.

Apple's Siri en Google Now pretenderen slimme virtuele assistenten te zijn, maar vaak frustreren ze de gebruiker meer dan dat ze echt nuttig zijn. Lees ook Brams commentaar over Google Now: `Nu even niet!`

Hoogleraar Alun Preeces van de Universiteit van Cardiff, die aan een lerende virtuele assistenten werkt, deelt die frustratie. `Ik vraag aan Siri om hulp bij het reizen en dan krijg ik instructies voor hoe ik met de auto moet rijden, terwijl ik altijd met de trein reis.`

Sherlock

De virtuele assistent Sherlock (Simple Human Experiment Regarding Locally Observed Collective Knowledge) waar de prof aan werkt, moet dat een stuk slimmer aanpakken. Sherlock maakt gebruik van 'natural language'-technologie ontwikkelt door IBM. Zo kan je Sherlock gewoon vertellen dat je altijd met de trein gaat. Dan krijg je alleen nog maar informatie voor treinreizen.

Volgens een interview met Preeces op de BBC is Sherlock te integreren in je huis. Als je tegen Sherlock zegt dat je het koud hebt, dan weet Sherlock (als je ramen met sensoren zijn uitgerust) dat er een raam open staat. Hij doet dan de suggestie om ramen dicht te doen of de verwarming iets hoger te zetten. Op zich een tikje vreemd, want dan moeten de ramen geheel geautomatiseerd zijn, anders kan Sherlock ze niet sluiten en de thermostaat hoger zetten met een open raam getuigd niet van slim energiebeleid.

Hij stelt ook vragen aan anderen

Dat terzijde, Sherlock belooft op nieuwe manieren te leren. Hij stelt ook vragen. Op een festival waar lange rijen voor de kaartjesverkoop staan, kan Sherlock mensen vragen hoe lang ze al wachten en deze informatie 'crowdsourcen' aan anderen in de rij. Sherlock is getest op smartphones, tablets en de Apple Watch.

Voorlopig zal je Sherlock nog niet op je smartphone kunnen verwachten. Preeces geeft echter aan dat deze technologie in de komende jaren bokkensprongen zal gaan maken voor wat betreft de bruikbaarheid. Zowel Siri als Google Now zijn trouwens onlangs weer iets slimmer geworden en dat is nog maar het begin.

Apple-overname

Zo maakte Apple afgelopen weekeinde bekend dat het VocalIQ heeft overgenomen. Dit Britse bedrijf specialiseert zich in het ontwikkelen van virtuele assistenten die natuurlijke spraak herkennen en zelflerend zijn.

Lees ook:

Commentaar: Google Now moet nog stukken slimmer worden

Datum: maandag 5 oktober 2015, 14:17
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry