Écht draadloos opladen? Freevolt haalt energie uit radiogolven

01/10
2015
Gratis elektriciteit uit de lucht, dat klinkt goed. Er is nu een apparaat dat dit ook echt mogelijk maakt.

De technologie, genaamd 'Freevolt', haalt energie uit radiogolven die toch al in de lucht hangen. Zo wordt gebruik gemaakt van energie uit mobiele telefoonnetwerken, maar ook wifi en digitale tv kunnen als stroombron dienen. Die energie kan worden gebruikt door energiezuinige apparaten zoals horloges, brandmelders of luidsprekers, zonder ooit ook maar in de buurt te komen van een stopcontact.

`Wij denken dat dit een hele grote doorbraak kan worden voor het 'Internet of Things', waarbij alle apparaten in contact met elkaar staan via internet`, zegt eigenaar en Britse oud-minister van Wetenschap Paul Drayson tegen de BBC.

'Recyclen van energie'

Freevolt kan bijvoorbeeld worden gebruikt om rookmelders van stroom te voorzien. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over het vervangen van batterijen of het trekken van kabels. Ook bewakingscamera's en klimaatsensoren in kantoorgebouwen kunnen gebruik maken van de technologie.

Hoewel het idee van stroom via de lucht volgens analist Dean Bubley fascinerend is, betwijfelt hij of het aftappen van stroom uit radiofrequenties wel nodig is. Tegen de BBC stelt hij dat hetzelfde bereikt kan worden met een batterij en een zender met een laag vermogen.

Drayson is op zijn beurt wel overtuigd van het idee. Hij wijst erop dat Freevolt geen extra infrastructuur nodig heeft. Het is niet nodig om energie ergens heen te sturen omdat die toch al in de lucht hangt. `Het is het recyclen van energie die op dit moment niet wordt gebruikt.`

Eerste apparaat: CleanSpace

Het eerste apparaat dat de Freevolt gebruikt is de CleanSpace. Het apparaat kan worden gebruikt om inzicht krijgen in hoe vervuild de lucht om hen heen eigenlijk is en komt voort uit een drang om luchtkwaliteit in steden te verbeteren. De batterij in de CleanSpace wordt continu opgeladen door een Freevolt energie-oogster.

Analist Bubley ziet meer bezwaren, hij vraagt zich hardop af wat de impact gaat zijn op netwerken van providers die eigenaar zijn van het spectrum dat Freevolt wil gebruiken. De `gratis` energie zou zomaar eens nodig kunnen zijn voor het tot stand brengen van communicatie.

Drayson maakt zich op zijn beurt geen zorgen dat netwerkproviders kosten in rekening gaan brengen voor het oogsten van energie. Daar is volgens ten eerste hem geen juridische basis voor. Bovendien denkt hij dat de netwerkeigenaren het gewoon erg cool vinden dat ongebruikte energie nu wel wordt benut.

Eindelijk commercieel interessant?

De oud-minister is overigens niet de eerste die op het idee komt om energie uit radiogolven te gebruiken, maar zijn voorgangers kregen het niet voor elkaar om de technologie zo efficiënt te maken dat het ook commercieel interessant is.

Freevolt is in eerste instantie beschikbaar voor ontwikkelaars die het in hun eigen producten willen verwerken. Voor de CleanSpace is een crowdfundactie gestart.

RTL Z

Datum: donderdag 1 oktober 2015, 08:35
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry