SAP voorop in markt voor CRM- en ERP-oplossingen

29/09
2015
Breda, 29 september 2015 – SAP is nog steeds de grootste partij in CRM-oplossingen bij bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers. Ongeveer een kwart van de CRM-installaties is van SAP. Op de tweede plaats staat Microsoft, goed voor ruim 16 procent van de CRM-oplossingen. Salesforce sluit de top 3, maar wordt op de voet gevolgd door Oracle. Een opmerkelijk groot aandeel van de CRM-oplossingen wordt gevormd door maatwerk, hoewel dit wel een procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Eveneens opvallend is de grote diversiteit aan oplossingen die op het gebied van CRM in gebruik zijn. In totaal worden ruim 200 verschillende toepassingen genoemd. Dit blijkt uit analyse van circa 7.500 interviews die Computer Profile voerde met Nederlandse commerciële en publieke bedrijfsvestigingen (met ten minste 50 medewerkers) over het gebruik van CRM-software.

Parkaandelen CRM

Er zijn duidelijke verschillen in aandelen te zien binnen de verschillende marktsegmenten. SAP is binnen de multinationals duidelijk marktleider met ruim een derde deel. Ook presteert Salesforce binnen dit segment het beste. Bij middelgrote Nederlandse bedrijven met 50 tot 250 medewerkers heeft Microsoft juist een groter aandeel dan SAP.

Ontwikkeling CRM

Het aantal locaties dat een CRM-softwaresysteem gebruikt is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Momenteel heeft een kwart van de locaties een CRM-systeem, terwijl dit twee jaar geleden nog geen 12 procent was. Bij de overige segmenten is het aandeel redelijk gelijk gebleven door de jaren heen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat naarmate een locatie meer medewerkers heeft zij eerder gebruikmaken van een CRM-systeem.

Locatie van CRM

Van alle in kaart gebrachte CRM-oplossingen draait ongeveer 15 procent in de cloud. Oplossingen die onder de noemer private cloud vallen, worden meegenomen in de categorie hosted. Met andere woorden, cloud betreft alleen publieke cloudoplossingen. Het afgelopen jaar is het aantal locaties dat gebruikmaakt van een hosted oplossing met 8 procent gestegen. Vorig jaar hadden nog geen 20 procent van de locaties hun CRM-applicatie via een host draaien, inmiddels is dit 28 procent.

ERP-oplossingen

SAP is ook met zijn ERP-oplossingen de grootste partij bij bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers. Bijna 40 procent van de ERP-installaties is van SAP. Op de tweede plaats staat Microsoft, goed voor ruim 12 procent van de ERP-oplossingen. Exact staat op de derde plaats.

Parkaandelen ERP

Binnen het segment multinationals is SAP veruit de grootste aandeelhouder in de ERP-markt met ruim 60 procent. Bij bedrijven met 50 tot 250 medewerkers is het aandeel van Microsoft groter dan dat van SAP. Binnen de publieke sector is 1 op de 6 oplossingen van Exact. Daarmee verdient Exact binnen dit segment de tweede plaats.

Ontwikkeling ERP

70 procent van de locaties heeft een ERP-softwaresysteem. Als er wordt gekeken naar de verschillende industrieën zijn er geen sterk stijgende of dalende lijnen, maar wel is dan te zien dat in de maakindustrie 90 procent van de locaties een ERP-softwaresysteem heeft. Dit is dan ook gelijk de industrie waarbij de hoogste dichtheid gevonden wordt. Binnen de gezondheidszorg maken de minste locaties gebruik van ERP, namelijk 43 procent. Dit valt uiteraard in de lijn der verwachting. Ook doet de factor ‘bedrijfsgrootte’ weinig aan de penetratie van ERP-systemen; over de gehele lijn is dit gemiddeld ongeveer 70 procent. Binnen het publiek domein worden er fors minder ERP-systemen gebruikt in vergelijking met de andere sectoren.

Locatie van ERP

De meeste ERP-systemen draaien op een remote locatie. Dat houdt in dat het wel binnen de organisatie draait, maar niet op hun vestiging. Het aantal organisaties dat dit zo heeft geregeld neemt terug, van 43 procent vorig jaar naar de huidige 38 procent. Hosted oplossingen nemen juist aanzienlijk toe, een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. In totaal maken nu ruim 26 procent van de locaties gebruik van een hosted oplossing.

Datum: dinsdag 29 september 2015, 11:10
Bron: Computer Profile
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry