Ook de beste chatbot overtuigt nog niet

21/09
2015
Chatbot Rose wint de Loebner-prijs voor kunstmatige intelligentie, maar ze was niet goed genoeg om de maker ook het prijzengeld te laten innen.

De Loebner-prijs voor kunstmatige intelligentie is een beloning van ruim 85.000 euro voor het ontwikkelen van een chatbot die een conversatie kan houden die niet van een echt menselijke praatje is te onderscheiden. Dit jaar versloeg Chatbot Rose drie rivalen en won daarmee de eerste prijs.

Maar de juryleden waren toch nog niet erg onder de indruk. Chatbot Rose bleek niet overtuigend genoeg om menselijk over te komen, en de maker krijgt dus geen prijzengeld.

30-jarige vrouw

Chatbot Rose pretendeerde dat zij een 30-jarige vrouw werkzaam als beveiligingsexpert was. BBC-verslaggever Rory Cellan-Jones had al na drie minuten in de gaten dat hij niet met een persoon, maar een chatbot sprak.

De maker van Chatbot Rose mocht het prijzengeld niet innen en dat was niet de eerste keer. Deze maker won in 2010 met de bot Suzette en in 2011 met de Rosette, maar ook toen waren zijn bots niet menselijk genoeg.

Turing-test

De Loebner-wedstrijd is een implementatie van de beroemde Turing-test. De test werd ooit bedacht door het Britse computergenie Alan Turing, die in de Tweede Wereldoorlog de encryptie van de Duitse Enigma-codeermachine brak. In een notendop moet een bot tijdens een test van vijf minuten met 'menselijke' onderzoekers chatten. Als 30 procent van de onderzoekers denkt een conversatie met een mens te hebben zou de computer volgens Turing 'denken'.

Vorig jaar heeft een supercomputer voor het eerst met de hakken over sloot de Turing-test doorstaan. De zogenaamde 13 jarige jongen Eugene Goostman, in werkelijkheid een programma geschreven door twee computerwetenschappers, hield 33 procent van de juryleden met kunstmatige intelligentie voor de gek.

Datum: maandag 21 september 2015, 13:01
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry