Vrachtdivisie Air France-KLM in zee met China Southern Cargo

16/09
2015
AMSTELVEEN - Air France-KLM-Martinair Cargo gaat nauw samenwerken met China Southern Cargo. Beide bedrijven hebben een zogeheten vrachtdomeinovereenkomst gesloten. Hierdoor krijgt de vrachtdivisie van Air France-KLM toegang tot Aziatische en Australische vrachtmarkten waarop het zelf niet langer actief is. `Dit is een significante stap`, meldt Marcel de Nooijer, executive vice president KLM Cargo en managing director van Martinair, aan Luchtvaartnieuws.nl.

“Wij zijn er echt blij mee. Hiermee bouwen we voort op de samenwerking die al bestaat voor het passagenetwerk”, zegt De Nooijer. China Southern Airlines is al jarenlang een belangrijke partner van Air France-KLM binnen luchtvaartalliantie SkyTeam. “Het is belangrijk dat we ze al lang kennen.”

Afgelopen voorjaar besloot Air France-KLM de MD-11 Freighters van Martinair versneld uit te faseren. Voor het routenetwerk betekent dit dat minder rendabele routes naar Azië komen te vervallen. Met een vloot van drie Boeing 747-400ERF’s en een 747-400BCF als reserve richt de maatschappij zich op Afrika en Noord- en Zuid-Amerika.

“Hoewel we ons met full freighters hebben teruggetrokken van de Aziatische markt, kunnen we dankzij de samenwerking met China Southern toch bestemmingen in Azië en Australië blijven aanbieden”, zegt De Nooijer. `Anderzijds krijgt China Southern Cargo toegang tot markten in Amerika en Afrika, waar wij sterk aanwezig zijn. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt.` De samenwerking omvat niet alleen het vrachtvervoer met full freighters, maar ook combi’s en belly-capaciteit in passagiersvliegtuigen.

Interline
Sinds april werkt Air France-KLM om tot een vrachtsamenwerking met de Chinese partner te komen. In de eerste fase van de overeenkomst moet een soepel gebruik van de grondafhandelingsfaciliteiten op de hubs van beide maatschappijen een sneller en naadloos transferproces opleveren. De overeenkomst biedt bovendien wederzijdse toegang tot de netwerken van de airlines via Interline/SPA-overeenkomsten (Special Prorate Agreements).

Air France-KLM en China Southern werken al jaren samen op het gebied van passagiersvervoer. Waarom nu pas op vrachtgebied? De Nooijer: “Het transferen van vracht is logistiek heel ingewikkeld. Passagiers zijn mondig en laten van zich horen, maar een vrachtpakket praat wat minder. Verschillende systemen moeten op elkaar worden afgestemd om naadloze transfers mogelijk te maken.”

Beide partijen zullen ook hun Express & Mail Premium-producten op elkaar afstemmen om zo beter te kunnen inspelen op de sterke toename van e-commerce tussen Azië en Europa en de rest van de wereld.

Joint venture
De bedoeling is dat de samenwerking met ingang van november van start gaan. “We zijn vol vertrouwen dat dit gaat lukken.” De samenwerking zal na de eerste fase verder worden uitgebreid. “Gedurende het traject zullen meer bestemmingen aan de overeenkomst worden toegevoegd. Of er uiteindelijk sprake zal zijn van een joint venture? Ik sluit niets uit”, zegt  De Nooijer.

China Southern Cargo is een grote speler op de Chinese luchtvrachtmarkt. De belangrijkste hub van het bedrijf is het Zuid-Chinese Guangzhou (Kanton). De maatschappij beschikt over een vloot van zeven Boeing 777 Freighters en krijgt er binnenkort nog twee bij. China Southern Cargo vliegt 25 keer per week vanaf Europa, waarvan elf keer vanaf Schiphol.

Eerder deze week was sprake van hernieuwde interesse van het Russische Volga-Dnepr in een overname van Martinair. Volgens De Nooijer is een overname niet meer actueel nu de samenwerking met China Southern Cargo tot stand is gekomen. Volga-Dnepr is eveneens zeer actief op de Aziatische markt. Hij erkent wel dat er vorig jaar met Volga-Dnepr is gesproken over een overname, maar dat heeft tot niets geleid.
 
MD-11's
De veelbesproken uitfasering van de MD-11’s verloopt intussen volgens schema. Afgelopen voorjaar heeft Martinair twee MD-11’s buiten gebruik gesteld, waarvan er intussen een is verkocht. De maatschappij beschikt nu nog over vier MD-11’s. In december wordt er daarvan een buiten dienst genomen, de overige drie volgen in het tweede kwartaal van 2016. Ok het juridische traject rond de uitfasering van de driemotorige vrachtvliegtuigen is afgerond. “We hebben inmiddels afscheid genomen van 25 procent van onze vliegende collega’s”, zegt De Nooijer.

Datum: woensdag 16 september 2015, 22:34
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amstelveen, China, Kanton, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry