`Schade aan vleugel van Boeing 737 Ceiba Intercontinental`

08/09
2015
DAKAR - De Boeing 737-800 van Ceiba Intercontinental die zaterdag boven Senegal in botsing zou zijn gekomen met een Hawker Siddeley HS-125 heeft tijdens de vlucht schade opgelopen aan een vleugel. Dat meldt de Senegalese overheid op basis van informatie van de luchthavenautoriteit in Equatoriaal Guinee, het land van herkomst van de Boeing. De HS-125 van Senegalair is nog altijd vermist.

Maimouna Ndoye Seck, de minister van Luchtvaart van Senegal, meldt volgens lokale media dat vanuit Malabo foto’s zijn vrijgegeven waarop de schade te zien zou zijn. Er volgt nu verder onderzoek om erachter te komen hoe beide toestellen elkaar geraakt hebben en hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De Boeing 737-800 van Ceiba Intercontinental was zaterdagavond in Dakar opgestegen voor een vlucht naar Malabo via Cotonou in Benin. Zo’n 45 minuten na de start hoorden inzittenden plotseling een hard geluid. Op dat moment hebben beide toestellen elkaar geschampt. De HS-125 was uit tegengestelde richting afkomstig uit Bamako, de hoofdstad van Burkina Faso, en onderweg naar Dakar.

Vermoedelijk heeft de botsing geleid tot een decompressie aan boord van het Senegalese medevac-vliegtuig. Uit radargegevens blijkt dat het toestel nog ongeveer een uur is doorgevlogen en voorbij Dakar in de Atlantische Oceaan is neergestort, mogelijk omdat de brandstof op was. Aan boord van het ambulancevliegtuig waren zeven personen, waaronder een Franse patient.

De Boeing 737, slechts anderhalf jaar oud, kon ondanks de schade zonder problemen doorvliegen. Het toestel is echter niet geland in Cotonou maar vloog “vanwege technische redenen” door naar de thuisbasis Malabo. Op basis van gegevens van Flightradar24 blijkt dat het toestel van Ceiba Intercontinental op een hoogte van 35.000 voet vloog op het moment dat de botsing zou hebben plaatsgevonden. De vluchtgegevens van het Senegalese vliegtuig zijn niet zichtbaar.

Botsingen tussen verkeersvliegtuigen zijn zeldzaam, en zeker op grote hoogte. Een bekend voorbeeld is de botsing van een Boeing 737-800 van GOL en een Legacy-zakenjet boven het Braziliaanse Amazonegebied in 2006. De linker winglet van de Legacy raakte de rechtervleugel van de Boeing, die halverwege afbrak. De Boeing stortte daarop neer, de Legacy maakte ondanks de schade een geslaagde noodlanding.

 

Lees ook:

`Vermist vliegtuig raakte Boeing 737 boven Senegal`

Datum: dinsdag 8 september 2015, 11:14
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bamako, Benin, Burkina, Dakar, Guinee, Mali, Nigeria, Senegal

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry