Nieuwe scanner onthult details onderliggend schilderij Rembrandt

02/09
2015
Experts hebben met een nieuwe scanner een onderliggende schildering op een werk van Rembrandt gedetailleerd in beeld gebracht.

Al sinds eind jaren zestig is bekend dat onder Rembrandts schilderij ‘Oude man in militair uniform’ een andere schildering ligt. Met een speciaal ontworpen, mobiele scanner konden deskundigen uit Los Angeles, Antwerpen en Delft het onderliggende schilderij voor het eerst gedetailleerd in beeld brengen.

Met eerdere röntgentechnieken ontdekten onderzoekers dat er oorspronkelijk een man gehuld in een mantel op het doek stond, maar die beelden waren onduidelijk. Met de nieuwe röntgentechniek die de mobiele scanner gebruikt, macro-röntgenfluorescentie (MA-XRF), zijn er meer details en kleuren ontdekt.

De scanner bestudeert het schilderij op de verdeling van chemische elementen. Zo wijst de aanwezigheid van kwik rond het gezicht op het gebruik van vermiljoen, een rood pigment dat als huidskleur wordt gebruikt. En koper in de mantel op groene en blauwe pigmenten.

`MA-XRF is een röntgentechniek die we hebben ontworpen voor de analyse en de visualisatie van verborgen verflagen in kunstwerken`. vertelt Joris Dik van TU Delft. `Dit instrument is speciaal ontwikkeld voor dit schilderij van Rembrandt en het is geweldig dat het zo goed werkt.` In combinatie met de NAAR-techniek, die details geeft over de vorm van het gezicht en de mantel, konden de deskundigen een gedetailleerde representatie van het onderliggende schilderij maken.

Datum: woensdag 2 september 2015, 09:16
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Delft, Los Angeles, Verenigde Staten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry