Onderzoeksraad presenteert eindrapport MH17 op 13 oktober

27/08
2015
DEN HAAG - Het eindrapport over de oorzaak van de vliegramp met vlucht MH17 van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt dinsdag 13 oktober gepresenteerd. Nabestaanden van slachtoffers worden vooraf tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd over de conclusies van het onderzoek.

In september publiceerde de OVV een rapport over de eerste bevindingen over de ramp op 17 juli vorig jaar in Oost-Oekraïne. Daarin stond dat het toestel waarschijnlijk tijdens de vlucht in stukken is gebroken, nadat het was doorboord door `een groot aantal objecten'' die het vliegtuig met hoge snelheid van buitenaf hebben geraakt.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines steeg van Schiphol op en werd later boven het oosten van Oekraïne hoogstwaarschijnlijk neergeschoten met een BUK-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen hierdoor om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De OVV sprak in de eerste bevindingen destijds nog niet over een raket. De OVV doet alleen onderzoek naar de oorzaak, niet naar de schuldigen.

Het Openbaar Ministerie is wel bezig de verantwoordelijken te identificeren. Het OM liet in juni weten dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne goed vordert. De verwachting is dat de resultaten van dat onderzoek aan het einde van dit jaar gedeeld kunnen worden.

Het OM kijkt naar zowel uitvoerders als opdrachtgevers. Justitie is nog niet zo ver dat verdachten `formeel` zijn geïdentificeerd, maar heeft wel zicht op een groep mogelijke betrokkenen. Het OM gaf eerder door de Oekraïense veiligheidsdiensten afgeluisterde gesprekken vrij van Pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, waarin over een BUK-systeem werd gesproken.

(c) ANP

Dossier:

MH17

Lees ook:

MH17: mogelijke onderdelen BUK-raket onderzocht

Datum: donderdag 27 augustus 2015, 22:34
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry