Tiradeweek: Oh, en iemand wijzen op een vulnerability is dus géén strafbaar feit

27/08
2015
Kondig je een tiradeweek aan, krijg je allemaal tips van mensen met dingen waar je tenen van gaan krullen: Stop checking our code for vulnerabilities, aldus de (inmiddels ex-) Chief Security Officer van Oracle. Het doet me denken aan de standaardreactie van wel meer bedrijven: je meldt een probleem, en de reactie is niet “oh dat was stom, het wordt gefixt” maar “uw handelen is strafbaar ex art. 138ab Strafrecht” en vervolgens niets doen met de melding.

Een bekend probleem ja, en iets dat met responsible disclosure opgelost zou moeten zijn. Maar het blijft rondzingen. En wat me vooral zo frustreert, is het onbegrip voor die mensen die met zo’n tip aan komen zetten. Alsof het normaal is om te zeggen “rot op met je tip, jij bent strafbaar”.

Kijk. Natuurlijk is het ergens gek dat iemand aan je raam rammelt en dan zegt “joh, weet je dat dat raam van je heel gammel is”. Of ineens in de keuken staat en zegt “jij moet écht een beter slot op je achterdeur nemen hoor, hier zijn trouwens je koekjes, je kelderluik moet ook nodig gepatcht”. In het normale leven gebeuren die dingen niet, afgezien van een enkele buurman die je erop wijst dat je deur open staat.

Dit is echter een van die weinige situaties waarin het internet écht anders is dan de echte wereld en vergelijkingen niet opgaan, ook niet met auto’s.

En de reden dát het anders is, is dat internetdiensten van de software aan elkaar hangen. En iedereen weet: software, dat is kwetsbare ellende die je elke dag moet bijwerken. Dat doet niemand, en daardoor hebben we steeds die puinhoop met hacks, datalekken, DDOS aanvallen en ga zo maar door. Er is ook – waarom mag Joost weten – geen wet die zegt dat je je systemen veilig moet inrichten zodat je geen digitale overlast aanricht.

Het is dus legaal om een lekke puinzooi online te zetten, er nul kwaliteitscontrole op te doen, gevaar voor jezelf en anderen te scheppen. En dan heb je mensen die als ze daar een tip over krijgen, reageren met dat de kláger strafbaar is. Sorry maar daar zakt mijn broek van af. Wat mij betreft is het vanaf nu verboden te dreigen met aangifte of rechtszaken tenzij je kunt aantonen je veiligheidszaakjes op orde te hebben.

Arnoud

Datum: donderdag 27 augustus 2015, 08:09
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry