Google gelooft in slimme contactlens en geeft het een eigen bedrijf

21/08
2015
Google vindt zijn slimme contactlenzen geen experiment meer en brengt de techniek onder in een eigen bedrijf.

Drie jaar geleden begon Google in stilte te werken aan contactlenzen met ingebouwde elektronica voor medische toepassingen. Pas begin 2014 kwamen de eerste prototypes naar buiten. Een van die prototypes kon het glucosegehalte in traanvocht meten en de meting draadloos doorseinen naar smartphones. Zo'n contactlens zou diabetici kunnen helpen: ze hoeven dan geen bloed meer te prikken om hun bloedsuikerspiegel te meten.

Volgens Sergey Brin, medeoprichter van Google, is het project een dusdanig succes dat er een compleet 'life-science' team uit voortgekomen is. Dat team heeft als missie technieken voor de gezondheidszorg te ontwikkelen. Het krijgt een eigen bedrijf onder de paraplu van het nieuwe Alphabet-moederbedrijf waar ook Google onder valt. Er werken wetenschappers met diverse expertise, van oncologen tot en met optische experts.

Kankerdetectie en medicijnen toedienen

De mogelijke toepassingen van slimme contactlenzen gaan ver. Naast bloedsuikermetingen leent traanvocht zich ook voor andere metingen. In het traanvocht zitten bijvoorbeeld stofjes die een 'biomarker' kunnen zijn voor verschillende kankervormen.

Naast allerlei gezondheidsgerelateerde metingen werkte Google ook al een contactlens die automatisch kon scherpstellen. Een slimme contactlens kan in de toekomst mogelijk ook heel langzaam medicijnen toedienen.

Andere slimme lenzen

Overigens is Google niet het enige bedrijf of instituut dat aan slimme contactlenzen werkt. Sensimed heeft al een contactlens op de markt, die oogdruk kan meten. En universitaire onderzoekers in Michigan werken aan infrarood-contactlenzen die dankzij grafeen mogelijk als 'nachtvisie-lenzen' kunnen dienen.

Verder ontwikkelt het Nijmeegse Noviosense ook een contactlens voor diabetici.

Lees ook:

Google heeft voortaan een moederbedrijf: Alphabet

Datum: vrijdag 21 augustus 2015, 14:13
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry