Gratis en open Internet of Things-netwerk van start in Amsterdam

19/08
2015
The Things Network is gratis en open, bedoeld voor kleine, zuinige apparaten. Het netwerk start vrijdag met volledige dekking in Amsterdam.

Normaal gesproken worden grote draadloze netwerken door bedrijven opgezet. Niet in het geval van The Things Network, het eerste crowdsourced gratis en open 'internet of things'. Het idee voor zo'n netwerk voor allerhande apparaten die wel altijd verbinding nodig hebben maar niet veel data verbruiken ontstond zes weken geleden in het hoofd van internetondernemer Wienke Giezeman.

Nu, anderhalve maand later, gaat The Things Network van start en biedt het meteen dekking in heel Amsterdam. Om het netwerk direct dekkend te krijgen, zijn voor het initiatief van Giezeman antenne's op de daken geplaatst van The Next Web, Rockstart, Boven de Balie, De Waag, KPMG, Peerby, Trakkies, HoosjeBootje, Disrupted.vc, Deloitte, Port of Amsterdam, Beurs van Berlage, The Smiths en A-Lab.

Geen abonnementsmodel

Het doel van The Things Network is simpel: een dekkend en vooral blijvend gratis netwerk bouwen voor toepassingen die nu nog niet eens bedacht zijn. `Als we dat aan de grote providers zouden overlaten, zouden ze het in een abonnementsmodel duwen en daarmee 99 procent van de vette toepassingen buitensluiten`, zegt Giezeman. `Maar wanneer het netwerk gratis is, en in bezig van het publiek, komen de toepassingen tot leven.`

LoRA

The Things Network gebruikt de technologie LoRa (Long Range Radio), die met gemiddeld 10 kilometer een veel groter bereik biedt dan wifi, maar in tegenstelling tot mobiel internet geen abonnement vereist. Bovendien ligt het energieverbruik veel lager. De internetsnelheid is wel beperkt, tot maximaal 50 kbit/s.

Maar wat kun je nou met zo'n netwerk? De mogelijkheden zijn volgens Giezeman eindeloos, maar een voorbeeld is een sensorballetje dat je in je sloep kan leggen. Komt het water hoog te staan, krijg je automatisch bericht en kan je actie ondernemen.

Iedereen een antenne

Om te zorgen dat zowel het netwerk als de mogelijkheden groeien, brengt The Things Network ook LoraWAN-antenne's voor consumenten uit. Die kan iedereen aanschaffen en in zijn raam hangen, en dankzij het lage verbruik van de toepassingen, merk je niet dat het systeem meelift op je eigen internet. De antenne is vanaf september via Kickstarter voor 200 euro te bestellen.

Ook komt er een ontwikkelkit, met Arduino met ingebouwde Lora-ondersteuning en een programmeerbare sleutelhanger. Die sleutelhanger kan ook door leken worden ingesteld met behulp van IFTTT. Zo moeten de mogelijkheden van het netwerk hand in hand met het bereik groeien.

Lees meer artikelen over 'smart-home'

Datum: woensdag 19 augustus 2015, 20:09
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry