Google laat zijn humanoid voor het eerst los in het bos

17/08
2015
Atlas, de humanoid-robot van Google-bedrijf Boston Dynamics, mag nu ook in de natuur lopen. Houdt hij zich staande?

Het bedrijf Boston Dynamics, dat in 2013 door Google werd overgenomen, heeft al eerder robots in de natuur laten rond lopen. Maar dat waren vierbenige robots, die leken op een hond of een paard. Nu heeft het bedrijf Atlas, zijn tweebenige humanoid, laten wandelen in de natuur. In onderstaande video is te zien hoe goed Atlas zich een weg door het bos weet te banen, zonder om te vallen of te struikelen.

Atlas houdt zich staande op een soortgelijke manier als een mens. Dat is een staaltje vernuft, want vooral de balans vormt grootste uitdaging bij de ontwikkeling van mensachtige robots. Het zwaartepunt ligt bij een humanoid veel hoger dan bij andere robots en dat maakt balans des te moeilijker.

Marc Raibert, oprichter van Boston Dynamics, verklaarde waarom het zo lastig is om de humanoid in de natuur te laten lopen. `Je kan dan niet precies voorspellen wat er gaat gebeuren.`

Overigens zit Atlas nu nog vast met een elektrische 'navelstreng' op zijn rug om hem van stroom te voorzien. Dat is slechts een kwestie van tijd. Boston Dynamics werkt al aan Atlas-versie met een accu, zodat de navelstreng niet meer nodig is.

Lees ook:

Atlas-robot na grote make-over nog 'menselijker'

Google's ATLAS-robot leert karate

Datum: maandag 17 augustus 2015, 13:08
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Boston, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry