Twee mannen opgepakt om fraude medische vliegcertificaten

13/08
2015
GILZE EN RIJEN - Twee mannen zijn opgepakt voor gesjoemel met medische certificaten voor piloten en luchtverkeersleiders. Dat meldde het Openbaar Ministerie donderdag. Honderd van die verklaringen waren vorige maand ongeldig verklaard. De twee verdachten werkten voor het European Aviation Medical Center (EAMC) in het Brabantse Rijen.

Een van de twee mannen zou de mensen hebben gekeurd, terwijl hij helemaal geen arts is. De andere verdachte zou de handtekening van een bevoegde arts op de certificaten hebben gezet.

Beide verdachten zijn maandag opgepakt, donderdag vrijgelaten en moeten op 26 november voor de rechter komen. Het OM wil nog niets zeggen over hun motief.

Piloten, cabinepersoneel en luchtverkeersleiders moeten lichamelijk en psychologisch worden goedgekeurd voordat ze aan de slag mogen. Na het intrekken van de certificaten moeten ze op de grond blijven en weer worden gekeurd.

Het is niet bekend of ze al opnieuw zijn getest. Het is ook niet duidelijk of en hoeveel mensen na die herkeuring zijn afgekeurd. EAMC mag voorlopig niet werken. Omdat het een erkende instantie was, konden de piloten ervan uitgaan dat het centrum in orde was, zegt het OM

Gedupeerden
In totaal 98 piloten mochten vorige maand met onmiddellijke ingang niet vliegen omdat de ILT de door EAMC afgegeven 'medicals' ongeldig had verklaard. In totaal 66 verkeersvliegers, 29 vliegers in de recreatieve luchtvaart en 3 vliegers van lichte vliegtuigen waren gedupeerd. Ook het medische certificaat van een lid van de cabin crew en een luchtverkeersleider was ingetrokken.

Nederland heeft zeven andere medische keuringsinstanties in de luchtvaart en dertien zelfstandige keuringsartsen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt ze de komende tijd extra in de gaten.

(c) Reismedia / ANP

Tags:

eamc

medische certificaten

rijen

piloten

vliegers

Lees ook:

Medische certificaten van bijna honderd vliegers ongeldig verklaard

Datum: donderdag 13 augustus 2015, 22:34
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gilze en Rijen, Noord-Brabant

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry