`Iran wil vloot vernieuwen, Airbus en Boeing kunnen aan de bak`

02/08
2015
TEHERAN - Iran wil snel de verouderde luchtvloot vernieuwen en is van plan om tachtig tot negentig nieuwe vliegtuigen per jaar van Airbus of Boeing te kopen, als de economische sancties tegen het land zijn opgeheven. Dat zei de interimdirecteur van de civiele luchtvaartdienst in het land zondag, aldus staatspersbureau IRNA.

De toestellen van de Iraanse luchtvloot zijn gemiddeld 23 jaar oud. Het oudste toestel, een Boeing 747, is 38 jaar oud. Men blijft sterk achter bij het internationale gemiddelde van de leeftijd van de vloot. Iran wil de toestellen leasen via staatsfondsen of via buitenlandse leningen.

In eerste instantie zouden er voor de vlootvernieuwing zeker tachtig vliegtuigen per jaar nodig zijn, aldus Mohammad Khodakarami van de luchtvaartdienst. Hij wil de potentiële opdracht gelijk verdelen tussen Airbus en Boeing. `Dat zou een totaal van 300 nieuwe toestellen in vijf jaar tijd betekenen`, voegde hij toe.

Luchtvaartspecialisten uit zowel Iran als Westerse landen schatten eerder dat Iran, met 80 miljoen inwoners, de komende tien jaar zo'n 400 nieuwe vliegtuigen nodig heeft.

Einde van hun leven
`De meeste toestellen in de vloot zijn aan het einde van hun leven`, meldt Maximo Gainza, senior consultant bij Ascend Flightglobal.

`Iran wordt echt hot in de luchtvaartindustrie zodra de sancties worden opgeheven`, meldde Iran Air topman Farhad Parvaresh vorig jaar al aan persbureau Reuters. 

Als alles gaat zo als gepland vliegen er over een aantal jaren Airbus A350's en Boeing 787-Dreamliner in, vanuit en naar Iran. Boeing zou een voordeel hebben om te profiteren van de eerste verkoopgolf. Frankrijk heeft zich de laatste tijd hard opgesteld tegenover Iran en, met name, de minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius heeft het er voor Airbus niet makkelijk op gemaakt gezien zijn harde opstelling naar Teheran.

(c) Reismedia / ANP

Tags:

iran

boeing

airbus

vlootvernieuwing

Lees ook:

Iran wil rechtstreekse vluchten naar de Verenigde Staten

Datum: zondag 2 augustus 2015, 22:34
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Iran, Teheran

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry