CBS: Landbouwexport onder druk

28/07
2015
DENHAAG (EZPress) - In de eerste vier maanden van dit jaar lag de waarde van landbouwexport 2,7 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de exportwaarde van zuivel, vee en vlees is gedaald. Verder kromp de landbouwexport naar Rusland met bijna 40 procent. De totale export naar Rusland halveerde. In de jaren 1996-2014 noteerde de export van landbouwproducten vrijwel ieder jaar een record. Dit maakt CBS bekend.

(b)Export veehouderijproducten fors in de min(/b)

De exportwaarde van zuivel, vee en vlees heeft in de eerste periode van 2015 relatief fors ingeleverd. De zuivelexport lag in de eerste vier maanden van 2015 bijna 8,5 procent lager dan een jaar eerder en deze export van vee en vlees daalde met ruim 4,5 procent. Ook voor vrijwel alle andere exportproducten in de landbouw lag de exportwaarde lager. Alleen de exportwaarde van overige voedingsmiddelen (zoals margarine, ketchup, pasta, etc. ) en vis lag hoger.

(b)Ook exportwaarde tuinbouwproducten daalt(/b)

In de eerste vier maanden van 2015 daalde de exportwaarde van bloemen en planten met 2,8 procent. Dit betekent dat er voor 108 miljoen euro minder is verkocht in het buitenland. De bloemenexport bedroeg hiermee 3,8 miljard euro. De exportwaarde van groenten en fruit kromp in diezelfde periode met 2,5 procent (-120 miljoen euro). Dit resulteerde in een exportwaarde van 4,6 miljard euro gedurende de eerste 4 maanden van dit jaar.

(b)Russische boycot(/b)

De lagere exportwaarde van landbouwproducten hangt deels samen met Russische boycot van landbouwproducten. De waarde van de landbouwexport naar Rusland lag in de eerste vier maanden van dit jaar een kleine 40 procent lager ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee is een deel van de exportmarkt weggevallen.

Ook liggen de prijzen van verschillende landbouwproducten (zoals melk, kaas en varkens) momenteel beduidend lager dan een jaar eerder. Dit heeft effect op de exportwaarde van landbouwproducten.

//Einde bericht

Bron:CBS

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 28 juli 2015, 11:31
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry