TomTom 'scant' wegen voor komst van zelfrijdende auto

21/07
2015
TomTom rijdt met scanwagens rond om wegen nauwkeuriger in kaart te brengen voor systemen voor aanstaande zelfrijdende auto's.

Losse navigatie-apparaten zijn niet de toekomst van TomTom, dat zijn ingebouwde systemen voor zelfrijdende auto's. Het bedrijf werkt aan beter beeldmateriaal van wegen, het zogeheten 'HD-mapping', waar autonome auto's baat bij kunnen hebben.

`Voor de zelfrijdende auto is een andere, hele precieze kaart nodig om de auto te laten weten wat er verderop op de weg speelt. Daar spelen ook die services een rol bij`, aldus Jan-Maarten de Vries van TomTom tegenover RTL Toekomstmakers.

A la Google StreetView

TomTom rijdt in Europa en Noord-Amerika al rond met speciale scanauto's, zoals die van Google's StreetView, met een radar bovenop. De wagens leggen de omgeving met 700.000 pixels per seconde vast. TomTom werkt samen met Volkswagen en Bosch aan de kaarttechnologie. De Vries: `We beginnen met snelwegen en gaan dan via landwegen naar de stad.` Rond de Amerikaanse stad Detroit is het nieuwe kaartmateriaal al beschikbaar. TomTom zegt de eerste kaarten voor 'highly automated driving' later dit jaar voor de eerste landen gereed te hebben.

Maar volgens De Vries zijn echte zelfrijdende auto's pas over 10 jaar te verwachten. `Tussen 2017 en 2025 zul je auto's op de weg zien komen die zelf rijden, maar dan kun je als bestuurder nog de controle terugnemen. Na 2025 komen waarschijnlijk de volledig zelfrijdende auto's. Er zijn verschillende vormen van zelfrijdende auto's. Automerken gaan stapje voor stapje naar volledig zelfrijdende auto's, terwijl technologiebedrijven die tussenstappen willen overslaan. Zij willen rechtstreeks naar dat eindproduct.`

Dit jaar reed een autonoom rijdende Audi al van de Amerikaanse westkust naar de oostkust, een 5500 km lange reis. Begin deze maand werd een zelfrijdende Google-auto van achteren aangereden. Het was het eerste ongeval met lichtgewonden waarbij een van Google's robotauto's betrokken was.

Een scanauto van TomTom. Foto: RTL Toekomstmakers.

Lees meer:

De zelfrijdende auto wordt het 'mietje van de snelweg'

Helft automobilisten durft niet in zelfrijdende auto

Datum: dinsdag 21 juli 2015, 14:16
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Detroit, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry