VN willen nieuw onderzoek vliegtuigcrash 1961

07/07
2015
NEW YORK - Er moet een nieuw onderzoek komen naar een vliegtuigcrash in 1961 waarbij toenmalig secretaris-generaal Dag Hammarskjöld van de Verenigde Naties om het leven kwam. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon gezegd in een verklaring. Een panel dat was aangesteld door Ban heeft genoeg aanwijzingen dat het vliegtuig is neergehaald.

De Douglas DC-6B met de Zweed Hammarskjöld stortte in september 1961 neer in een bos in Noord-Rhodesië, een gebied dat nu deel uitmaakt van Zambia. Er is nog veel onduidelijk over de crash en volgens Ban is er nu de mogelijkheid de feiten op tafel te krijgen. Daarover schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Ban roept regeringen op alle informatie te delen die zij hebben over wat er mogelijk gebeurd is. Het panel riep eerder tevergeefs de Verenigde Staten en Groot-Brittannië op geheime informatie te delen. Het panel werd op verzoek van de Algemene Vergadering van de VN in het leven geroepen.

Het driekoppige panel heeft getuigen geïnterviewd die zeiden dat ze twee vliegtuigen hadden gezien, waarvan er een in brand vloog. Ook is er gesproken met oud-medewerkers van de VN die zeiden radiocommunicatie te hebben gehoord waaruit blijkt dat het vliegtuig mogelijk is aangevallen.

Noord-Rhodesië, dat een Brits protectoraat was, zou de beschikking hebben gehad over luchtafweergeschut. Hammarskjöld was met het vliegtuig op weg naar Katanga, een provincie die zich wilde afscheiden van de Democratische Republiek Congo, voor vredesgesprekken. De Zweed was de tweede gekozen secretaris-generaal van de VN.

(c) ANP

Datum: dinsdag 7 juli 2015, 11:14
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Congo, New York, Verenigde Staten, Zambia

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry