Gadgets straks sneller op te laden dankzij Delfts onderzoek

26/06
2015
De veelgebruikte li-ion batterijen in gadgets zijn een stuk efficienter te maken, stellen onderzoekers van de TU Delft.

De onderzoekers stellen dat 'nieuwe inzichten' in het precieze gedrag van de lithium-ionen in de batterijen ertoe leidt dat ze sneller zijn op te laden. Dat meldt de TU Delft vrijdag. De onderzoekers konden met behulp van neutronen in een reactor beter bepalen hoe de Li-ionen zich in de batterij bewegen.

`Dit geeft unieke inzichten in hoe Li-ionen bewegen in de batterij onder realistische (laad)omstandigheden. We waren vooral geïnteresseerd in de interne weerstand in de batterij, die bepaalt hoe langzaam en efficiënt het opladen en ontladen verloopt`, aldus onderzoeker Marnix Wagemaker van de TU Delft.

Kant-en-klaar recept

Volgens de onderzoekers zijn er drie methodes waarmee de batterij efficiënter is te maken en die zouden eenvoudig zijn uit te voeren. Fabrikanten zouden hierdoor batterijen kunnen bouwen die sneller zijn op te laden. Wagemaker: `Eigenlijk is het een kant-en-klaar recept voor de producenten van batterijen om hun product te verbeteren. Ook al zou dat maar een paar procent verbetering betekenen, dan levert dit wereldwijd gezien toch al een enorme efficiency-winst op.`

Datum: vrijdag 26 juni 2015, 09:52
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Delft, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry