Lange dagen en hitte tijdens Ramadan

25/06
2015
Ja, bij ons wordt het in de tweede helft van volgende week ook warm met zomerse, en in het zuiden tropische temperaturen. In het noorden van India, in Saoedi-Arabië, Jemen en Oman is het nog veel heter. De afgelopen dagen liepen de temperaturen lokaal op tot bijna 50 graden! Temperaturen boven lichaamstemperatuur (37 graden) kunnen voor zieke en oudere mensen dodelijk zijn, zeker als je overdag niet mag eten en drinken...

Lange dagen

Vorige week donderdag 18 juni begon wereldwijd de Ramadan. De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Het begin van de vastenmaand is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan en is elk jaar anders. Dit jaar valt de Ramadan op het noordelijk halfrond midden in de zomer waarop de dagen het langst duren. In ons land duurt de daglichtperiode in deze tijd meer dan 16 uur. In het noorden van India en in Pakistan, dichterbij de evenaar, duurt de daglichtperiode 14 uur.

Hittegolf

Het is al dagenlang bloedheet in het Midden-Oosten en delen van Azië. Voordat de moessonregens in het noordwesten van India en in Pakistan beginnen, kan de temperatuur door aanvoer van warme en vochtige lucht met zuidwestenwinden hoog oplopen en wordt het dagelijks meer dan 45 graden. Op dit moment is het nog warmer en wordt het op sommige plaatsen in het zuiden van Pakistan bijna 50 graden. 's Nachts koelt het nauwelijks af en blijft het kwik boven de 30 graden. De combinatie en extreem hoge temperaturen, lange dagen en de Ramadan waarin de moslims overdag niet mogen eten en drinken heeft er toe geleid dat er op dit moment veel mensen sterven, niet alleen zieken en ouderen maar ook “gezonde ”mensen. Inmiddels is het dodental in de havenstad Karachi al opgelopen tot 2000. Een vooraanstaande en puriteinse geestelijke moefti Muhammad Naeem, heeft opgeroepen niet te streng te vasten om niet het leven te riskeren voor deze religieuze verplichting. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, de extreme hitte duurt voort. Het wachten is op de moessonregens die een einde maken aan de extreme hitte.

Indiase moesson

De moesson is een regelmatig terugkerend weerfenomeen die zich redelijk aan de kalender houdt. Er zijn meerdere moessons in de wereld, maar de bekendste is die van India. Daar is de periodieke regentijd kortgeleden weer op gang gekomen. Essentieel bij het optreden van de Indiase moesson is de complete verandering van luchtdruk en de daardoor optredende verandering van windrichting. In het winterhalfjaar is het vasteland van China en Rusland erg koud, ligt er daar een (koudbloedig) hogedrukgebied en waait de wind boven India vanuit het noorden. Dat is een droge wind, die bovendien via de Himalaya komt en daardoor nog eens extra uitdroogt. Eigenlijk kun je dit ook een moesson noemen, maar dan de droge moesson, met aflandige winden. In het zomerhalfjaar wordt het Indiase land en omgeving door de loodrechte zonnestand fel opgewarmd en vormt zich bij de grond een grootschalig lagedrukgebied. Dit gebrek aan lucht, wordt opgevuld door wind vanaf zee. Zo krijg je aanlandige winden, met lucht vanuit de Arabische Zee/ Indische Oceaan. Die wind neemt veel vocht mee en in samenwerking met de luchtstijgingen boven en rondom India (door de relatief lage luchtdruk) zullen er vele buien vallen. Door de extra gedwongen stijging van de lucht door de aanwezigheid van de Himalaya, kan het ook in het noorden van India lange tijd hard regenen. De lucht regent daar als het ware uit, terwijl ze aan de noordzijde juist een droge zuidenwind hebben. Op dit moment vallen de meeste en de zwaarste buien langs de westkust van India en in midden en noorden van India. In de havenstad Mumbai viel vorige week al 300 mm in 1 etmaal. Dat zijn 30 emmers water per vierkante meter. Overstromingen hebben het openbare leven in de miljoenenstad stilgelegd. In de regio Assam, staan na 2 weken onophoudelijke regenval nog steeds 72 dorpen blank. De moessonregens verplaatsen zich de komende weken langzaam richting het noordoosten, richting het hete Pakistan. Dan komt er een einde aan de hitte. Hopelijjk zullen de moessonregens in Pakistan minder heftig uitpakken dan in India. Anders volgt er na deze hete humanitaire ramp een volgende (overstromings) ramp.

El Nino

Overstromingen door de moesson komen elk jaar voor. Dit jaar zijn de overstromingen in India zeer heftig. Men denkt dat de opkomende el Nino (ook een regelmatig terugkerend klimaatfenomeen, waarbij hogere zeewatertemperaturen langs de evenaar in de Stille Oceaan grote gevolgen kunnen hebben voor het weer elders op de wereld). Uit het verleden is gebleken dat een El Nino in sommige jaren een zwakkere Indische moesson tot gevolg heeft, maar in andere jaren juist heel heftig. Overstromingen veroorzaken veel leed. De Wereldbank heeft aangekondigd 800 miljoen dollar uit te trekken om de mensen in de getroffen gebieden te helpen. Er wordt op dit moment door de verschillende ontwikkelingsorganisaties hulp geboden, noodhulp om mensen direct van voedsel, schoon water en tenten te voorzien, maar ook duurzame hulp (Disaster Risk Reduction Projects) voor de lange termijn. Samen met de bevolking wordt in de regio gekeken hoe men zich kan wapenen tegen de overstromingen door bijvoorbeeld dijken van rivieren te versterken en gebruik te maken van een beter waarschuwingssysteem (met mobiele telefonisch) waardoor mensen eerder op de hoogte kunnen worden gebracht van het dreigende gevaar.

Volgende week ook in Nederland warm
Temperaturen van bijna 50 graden worden niet verwacht in Nederland, maar wel van 30 graden! In de loop van volgende week wordt met een zuidoostelijke aanvoer warme en droge lucht uit Zuid-Europa naar ons land aangevoerd. Zoals het er nu naar uit ziet wordt het vanaf volgende week dinsdag op veel plaatsen al zomers (25 graden) en vanaf woensdag in het zuiden tropisch (30 graden) warm. Misschien komt er wel een eerste echte regionale hittegolf! We wensen de mensen die tijdens de Ramadan vasten alvast heel veel sterkte!

Margot Ribberink

Foto voorpagina: Badshahi Moskee in Lahore, Pakistan.

Bronnen: MeteoGroup, Wikipedia, floodlist.com, diverse nieuwssites.

Datum: donderdag 25 juni 2015, 12:32
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: China, India, Jemen, Karachi, Lahore, Oman, Pakistan, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry