Beter zomerweer in zicht

20/06
2015
De start van de astronomische zomer verloopt teleurstellend, maar volgens MeteoGroup is beter zomerweer in zicht. Maandag vallen er nog buien, vanaf dinsdag neemt de neerslagkans af en komt de zon steeds vaker te voorschijn. Vanaf donderdag wordt met naar west- tot zuidwest draaiende winden warmere lucht aangevoerd en wordt het op veel plaatsen weer 20 graden. Een verdere stijging naar zomerse temperaturen van 25 graden zit er volgende week nog niet in.

Lang licht

In Nederland vindt morgen 21 juni om 16.38 uur de zonnewende 2015 plaats. De zon staat dan recht op de aarde, het wordt dan op de noordpoolcirkel niet donker. Het is ook de langste dag van het jaar. In Utrecht is de tijd tussen zonsopkomst en ondergang 16 uur en 31 minuten. Omdat de zon niet een perfecte cirkel om de aarde draait, betekent dit echter niet dat vandaag de zon het vroegst opkomt en het laatst ondergaat. Op de tabel van het KNMI kun je zien dat we de vroegste zonsopkomst op 52 graden noorderbreedte al hebben gehad. De zonsopkomst- en ondergangtijden zijn genomen op de tijd dat de zon boven de horizon uitkomt en als de zon achter de horizon verdwijnt. De schemering is niet meegenomen, eigenlijk is het nog een stuk langer licht! De plek waar u zich bevindt heeft invloed op de tijd dat de zon onder en de zon op komt. Des te meer u in het noorden woont des te langer het licht is.

Zondag en maandag buien met onweer

Het wisselvallige en koele weer tijdens de start van de zomer is te wijten aan een lagedrukgebied trekkend over de Noordzee richting Denemarken. Zondag trekken een warmtefront en een koufront van west naar oost over ons land met wolken en enkele buien. Na passage van het koufront wordt er vooral op grote hoogte van de atmosfeer koude lucht aangevoerd waarin zondagmiddag vooral landinwaarts actieve buien ontstaan met onweer. Maandag volgt vanuit het westen een golvend front met vooral in het noorden van Frankrijk en Belgiƫ regen. Ook in het zuiden en oosten van ons land valt regen, in het noorden kunnen onder invloed van de lage temperaturen in de hogere lagen van de atmosfeer nog steeds buien vallen met onweer. De neerslaghoeveelheid die in de komende twee etmalen wordt verwacht, ligt tussen de 3 millimeter in het westen en 13 millimeter in het zuidoosten. Dit is bij lange na niet genoeg om het heersende neerslagtekort aan te vullen.

Koele dinsdag, herstel op woensdag

Dinsdag trekt het lagedrukgebied via Denemarken naar het zuiden van Zweden. Tegelijkertijd zien we een uitloper van het Azorenhogedrukgebied via het Kanaal naar Frankrijk trekken. Tussen het wegtrekkende lagedrukgebied en het opkomende hogedrukgebied wordt dinsdag met stevige noordwestenwind nog koele lucht aangevoerd over de Noordzee met wolkenvelden en een lokale bui. Vanaf woensdag is het op de meeste plaatsen droog en komt vanuit het zuiden de zon steeds vaker tevoorschijn. Met winden uit het westen blijft de invloed van de relatief nog koude Noordzee merkbaar, landinwaarts wordt het 20 tot 23 graden, op de stranden blijft het kwik nog wat achter.

Zomerse temperaturen?
In de tweede helft van volgende week en in het laatste weekeinde van juni zien we op de Oceaan de ontwikkeling van een diepe depressie. Deze depressie, ook in de hogere luchtlagen goed ontwikkeld, is in staat de westelijke stroming te laten kantelen naar de zuidhoek. Indien dat gebeurt, kan warme lucht, voorradig boven het zuiden van Spanje op transport worden gezet om via Frankrijk uiteindelijk ons land te bereiken. Of dat uiteindelijk ook gebeurt, is op deze termijn nog onzeker. Duidelijk is wel een voorzichtig herstel in de eerste week van de astronomische zomer, vanaf woensdag voelbaar.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, Wikipedia

Foto voorpagina: Nella Padmos, Burg Haamstede

Datum: zaterdag 20 juni 2015, 11:22
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Frankrijk, Spanje, Utrecht, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry