Terugblik vroege hittegolf 2005

19/06
2015
Tot twee maal toe steeg het kwik in deze junimaand tot tropische temperaturen. De tropische uitschieters vielen elke keer op een vrijdag en duurden maar 1 dag. Tropische temperaturen in juni zijn zeldzaam. Een periode met minstens 3 tropische dagen, een hittegolf, is nog zeldzamer. De laatste keer dat het tot een hittegolf kwam in juni is tien jaar geleden in 2005. Een herhaling van een tropische vrijdag zit er vandaag niet in. Het lijkt wel herfst met een stevige noordwestenwind, Noordzeebuien en temperaturen van slechts 16 graden. Vanuit een verwarmde weerkamer in Wageningen blikken we terug naar de vroege hittegolf van 2005.

Koele start juni 2005
Op 1 juni 2005 wijst nog niets op de hittegolf van later in de maand. In Deelen, op de Veluwe, wordt de landelijk laagste temperatuur gemeten: 1,4 graden. En het zou gedurende de eerste helft van de maand in totaal zeven nachten tot plaatselijk vorst aan de grond komen, het laatst op 14 juni. Op de meeste dagen is het tijdens die eerste maandhelft koel. Behalve op 3 juni. De middagtemperatuur piekt even, met als resultaat zelfs een maximum van 28,5 graden in Beek bij Maastricht. In het noordelijk kustgebied wordt het echter 10 graden minder warm, met dus rond 18 graden. De dag daarna zitten we overal weer in de koele lucht: het wordt tussen 16 en 18 graden. De overgang van de tijdelijke warmte naar koel weer gaat op 3 juni regionaal met regen van betekenis gepaard, lokaal onweert het. Gemiddeld over het land valt dan 12 millimeter regen. Maar in het noordwesten valt over een uitgestrekt gebied meer regenwater; 20 tot ruim 40 mm. Op de weerkaarten zien we een oceaandepressie boven het Verenigd Koninkrijk en de Noordzee die echter de dagen daarna naar Scandinaviƫ wegtrekt. De luchtdruk stijgt snel. Op 8 juni wordt in De Bilt zelfs een absoluut luchtdrukrecord gebroken. Om 9.10 uur 's ochtends is de luchtdruk tot 1037,8 hectoPascal opgelopen, in de zomer is deze nog nooit zo hoog geweest. Het oude record was 1036,9 hPa op 7 juni 1962.

Ommekeer in tweede maandhelft
Een volgend lagedrukgebied bepaalt het weer 11 tot 14 juni. Het ligt op 14 juni met de kern boven de Noordzee en is op hoogte gevuld met koude lucht. Dit levert vrij wisselvallig en koel weer op. Op 11 juni wordt aan het einde van de middag lokaal (Beekbergen) wat hagel gemeld. Op 13 juni hagelt en onweert het op meer plekken. Een buiencomplex trekt in de vroege ochtend over de Randstad en verplaatst zich via het Rivierengebied naar het oosten. Op zijn pad brengt het complex op verschillende plekken onweer en hagel teweeg, waaronder in Nijmegen. Aan weerszijden van de depressie zien we hogedrukgebieden terug. En al op de 14de draait de wind naar het zuiden en begint de lucht op te warmen. Wordt het 13 juni slechts 14 tot 18 graden, de dag erna loopt de temperatuur op tot tussen 17 en 23 graden. Dit vormt het begin van een ommekeer naar volop zomerweer.

Hittegolf
Op 15 juni is er een groot hogedrukgebied tot stand gekomen, zie de weerkaart hiernaast. Dit hoog wordt een blijvertje. Op de oceaan en bij Schotland ligt een lagedrukgebied. Dit zorgt bij ons voor een zuidzuidwestelijke wind met aanvoer van warmere lucht. De warmste lucht komt echter rond 19 juni, ook in de hoge luchtlagen. Op 1500 meter bijvoorbeeld reikt een tong zeer warme lucht vanuit Noordwest-Afrika een tijdje tot over de Noordzee. Zie de afbeelding. En een omvangrijk hogedrukgebied houdt stand. Volop zon en aanvoer van zeer warme lucht leiden tot een hittegolf in De Bilt en daarmee is het meteen ook een landelijke hittegolf. Daarvoor zijn te De Bilt altijd minimaal vijf zomerse dagen (minstens 25,0 graden) op rij nodig en in deze periode zijn minimaal drie dagen met minstens 30,0 graden nodig. De hittegolf duurt van 18 tot en met 24 juni en telt drie tropische dagen. De landelijk hoogste temperatuur van 34,7 graden wordt 20 juni op vliegbasis Gilze-Rijen gemeten.

Datum: vrijdag 19 juni 2015, 10:33
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Beek, De Bilt, Gelderland, Leiden, Limburg, Maastricht, Nijmegen, Utrecht, Verenigd Koninkrijk, Wageningen, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry