Brits blokhoog

13/06
2015
Na een flink warme vrijdag met op 4 officiële weerstations de tropische 30 graden, is deze zaterdag minder warme lucht het land binnengestroomd en met wind van zee, veelal uit noordelijke richtingen, zal het de eerstkomende dagen nog iets koeler zijn. Op de weerkaarten zien we een hogedrukgebied naar de Britse eilanden trekken en kan min of meer als blokkade worden gekenmerkt.

Blokkade
Het begrip blokkade is afgeleid van de weerkaart waarop de druksystemen zodanig kunnen liggen dat ze de doorgang van depressies versperren. Een omvangrijk hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan met uitlopers naar de Noordzee of het zuiden van Scandinavië zorgt ervoor dat depressies afbuigen naar de Middellandse Zee of ver ten noorden van ons trekken. Het hogedrukgebied kan op de hoogteweerkaart de vorm aannemen van de Griekse letter Omega en wordt dan ook wel Omegablokkade genoemd. Het kenmerk van een blokkade is dat ze niet meteen verdwijnen en daarmee kan een bepaald weertype wekenlang kan aanhouden.

Scandihoog ontbreekt
Een Scandinavische hogedrukblokkade, door weerliefhebbers soms aangeduid als "Scandihoog", zorgt bij ons voor een oostelijke stroming. Deze luchtdruksituatie leidt in deze tijd van het jaar en in de zomer meestal tot periodes met zonnig, droog en (erg) warm weer zoals een hittegolf. Maar van een echt standvastig Scandihoog is eigenlijk al lange tijd geen sprake meer en ook de weerkaarten voor de komende 10 dagen geven hem niet aan. De laatste hittegolf dateert overigens van twee jaar geleden, toen we op landelijk weerstation De Bilt van 21 juli tot en met 27 juli 2013 3 tropische dagen hadden in een periode van 7 zomerse dagen op rij. Een tropische dag is een dag met maximumtemperatuur van 30,0 graden of hoger en het is een zomerse dag met minstens 25,0 graden. De definitie van een hittegolf is een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen waarvan er minimaal drie tropisch zijn.

Datum: zaterdag 13 juni 2015, 14:09
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Noordelijke, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry