Bonden woedend over Franse onderscheiding Qatar Airways-topman

09/06
2015
PARIJS - Franse vakbonden zijn woedend over de hoge Franse onderscheiding die Qatar Airways-topman Akbar Al Baker heeft ontvangen. President François Hollande promoveerde hem zaterdag in het Élyséepaleis tot Officier de la Légion d’honneur, nadat hij in 2002 al werd gedecoreerd tot Chevalier de la Légion d'Honneur.

Al Baker kreeg de onderscheiding ter ere van zijn “leiderschap in de luchtvaartindustrie” en de manier waarop hij van Qatar Airways een van de leidende luchtvaartmaatschappijen heeft gemaakt. Qatar Airways is bovendien een belangrijke klant van Airbus, dat in het Franse Toulouse zijn thuisbasis heeft.

Vakbonden zijn uiterst kritisch op de onderscheiding, omdat ze Qatar Airways ervan beschuldigingen met oneerlijke staatssteun de concurrentieverhoudingen te verstoren. Pilotenvakbond SNPL schrijft zelfs dat de Franse regering met de Golfcarriers heult. Ook verwijt de vakbond de regering “een totaal gebrek aan strategie in de verdediging van de Franse luchtvaart.`

Onlangs werd bekend dat Qatar Airways extra landingsrechten in Frankrijk verkrijgt als onderdeel van de deal die Qatar met Frankrijk heeft gesloten over de aanschaf van 24 Rafale-straaljagers. De extra landingsrechten maken het voor Qatar Airways mogelijk om ook op Nice en Lyon te gaan vliegen. Ook daar hebben de bonden geen goed woord voor over.

“Concurrentie is een goede zaak: het verhoogt de markt, het verlaagt de prijzen, het genereert de groei en dus de werkgelegenheid. Maar deze wedstrijd moet eerlijk zijn en plaatsvinden op basis van een level playing field. Dit is niet het geval in de competitie met de ondernemingen uit de Golfregio”, stelt de SNPL.

 

Tags:

qatar airways

akbar al baker

Datum: dinsdag 9 juni 2015, 22:34
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Lyon, Parijs, Qatar

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry