Google: maak je niet zo druk over gevaren kunstmatige intelligentie

09/06
2015
Terwijl Elon Musk zich grote zorgen maakt over de gevaren van kunstmatige intelligentie, vermoeden ze bij Google dat het wel losloopt.

Volgens Google's onderzoekers die gespecialiseerd zijn in artificial intelligence (AI), zijn er wel grotere gevaren voor de mensheid dan op hol geslagen Terminators die de mensheid kunnen uitroeien.

`Wij bepalen de grenzen van kunstmatige intelligentie`, meent Mustafa Suleyman, hoofd toegepaste kunstmatige intelligentie bij Google Deepmind. `Net zoals we dat doen met alle andere machines die we gebruiken, of dat nu wasmachines of tractoren zijn.`

Bedreiging voor de mensheid

Het afgelopen jaar hebben mensen als Elon Musk, Bill Gates en Stephen Hawking gewaarschuwd voor de gevaren van AI. Volgens Tesla-oprichter Musk, die zelf investeerde in Deepmind, is kunstmatige intelligentie zelfs de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de mensheid.

Suleyman wees er tijdens een bijeenkomst in Londen op dat de stemming over AI de afgelopen jaren compleet is omgeslagen. `Van 'wat is dat AI toch een mislukking' zijn we gegaan naar 'wat is het verschrikkelijk dat AI zo'n succes is'.`

Ethische commissie

De verhalen dat AI een bedreiging zou vormen voor de mensheid leiden volgens Suleyman af van de ethische dilemma's die de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie volgens hem wel degelijk met zich meebrengt.

Als voorwaarde voor de overname van Deepmind door Google bedong Suleyman dan ook de oprichting van een ethische commissie die toezicht houdt op Deepminds projecten. Zo kan Google het AI-werk van Deepmind niet gebruiken voor militaire toepassingen of ten behoeve van inlichtingendiensten.

Lees ook:

Elon Musk: Kunstmatige intelligentie een groter gevaar dan atoombommen

Datum: dinsdag 9 juni 2015, 15:15
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Leiden, Londen, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry