1 tropische dag in Nederland en storm nabij Spitsbergen

04/06
2015
Straks een volgend verslag van onze man op de Noordpool. Het is zeer onrustig in het zeegebied tussen Groenland en Spitsbergen, maar Reinout van den Born houdt zich staande.... Eerst een blik op eigen land. Na een lange koude en winderige periode, waarin het meer leek op najaar dan voorjaar, wordt er kortstondig een portie tropische lucht naar Nederland gevoerd en wordt het morgen op veel plaatsen 30 graden.

Vanmiddag comfortabel lenteweer

Vandaag is het heerlijk weer. De lucht is droog waardoor de zon goed uit de verf komt en de temperaturen komen na een lange periode met koud en vaak winderig weer eindelijk weer eens uit boven de 20 graden. Het comfortabele lenteweer hebben we te danken aan een hogedrukgebiedje dat via ons land naar het noorden van Duitsland en Denemarken trekt. Aan de zuidflank van het hogedrukgebied waait de wind vandaag uit het oosten en voert geleidelijk steeds zachtere lucht aan.

Razend snelle opwarming

Het hogedrukgebied trekt morgen verder naar de Baltische staten. Tegelijkertijd zien we ten westen van Schotland een actieve depressie. Tussen deze twee luchtdruksystemen in, wordt de wind geforceerd bij te draaien naar de zuidhoek. Boven Spanje en Portugal bevind zich momenteel zeer warme lucht, afkomstig uit het noorden van Afrika. In Cordoba werd het gisteren meer dan 37 graden. Deze warme lucht wordt met grote snelheid via Frankrijk en Belgiƫ naar ons land gevoerd waardoor de temperaturen in rap tempo zullen oplopen. Voor 12 uur zal het kwik al overal boven de 25 graden komen. In de loop van de middag en namiddag wordt het landinwaarts nog warmer met temperaturen tussen 29 en 34 graden. Als het kwik in de Bilt hoger uitkomt dan 30.8 graden, hebben we een dagrecord te pakken. Het record staat nu nog op 5 juni 1950.

Wel of niet bbq-en vrijdagavond?

De snelle opwarming is echter geen lang leven beschoren. In de warme lucht ontstaat vrijdagmiddag een zone met lagedruk, resulterend de vorming van een aantal onweersbuien. Tegen het eind van de middag kan een eerste losse bui ergens de zuidwest- of westkust opkruipen. De activiteit van de bui kan, zeker als het een los exemplaar betreft, behoorlijk heftig zijn met onweer, hagel en flinke windstoten. Houd daarom vanaf morgen namiddag de neerslagradar goed in de gaten! In de loop van morgenavond en in de nacht naar zaterdag trekken meer buien met onweer van zuid naar noordoost over ons land. Meer details volgen morgen in de loop van de dag.

Terug naar normaal
Na 1 tropische dag, bevinden we ons zaterdag weer in koele lucht. In de ochtend trekken resten van onweersbuien naar Duitsland weg, waarna een nieuwe rug van hogedruk vanaf de Oceaan vrij mooi weer geeft met zon. Maar met een stevige westenwind en koele lucht vanaf de Noordzee blijft het kwik ten opzichte van morgen flink achter. Op de Wadden wordt het 17 graden, in Limburg wordt het nog wel 20+.

Hogedruk op verkeerde plaats

In de loop van het weekeinde en begin volgende week zien we herstel van het weer, maar komt de warmte niet terug. Met een hogedrukgebied ten westen van onze omgeving komt de wind uit het noorden. Door aanvoer van lucht over het relatief nog koele Noordzee water blijven de temperaturen gematigd, rond 19 of 20 graden.

Datum: donderdag 4 juni 2015, 09:57
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groenland, Groningen, Leek, Limburg, Portugal, Spanje, Spitsbergen, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry